Kesäduunarin yleisin kysymys: Paljonko palkkaa?

Nuorten kesäduunareiden yleisin kysymys koskee palkkausta. Kesäduunarineuvoja Sini Tervon mukaan jotkut työnantajat ovat jättäneet palkan maksamatta harjoitteluajalta.
05.07.2016 08:38
SAK

– Jotkut korkeakouluharjoittelupaikat ovat palkattomia, mutta mikäli työntekijä on työsuhteessa, harjoitteluaika ei ole työnantajalle ilmaista, Sini Tervo selventää.

Nuoren työntekijän kysyessä palkkauksensa oikeellisuutta Tervo selvittää, mikä on kyseiseen alaan sovellettava työehtosopimus, josta palkan oikea määrä selviää. Työehtosopimuksia Kesäduunari-infossa ei tulkita.

Nuorimmat duunarit 14-vuotiaita

Nuorimmat Kesäduunari-infoon yhteyttä ottavat ovat 14-vuotiaita. He ovat sijoittuneet enimmäkseen viheralueiden kunnossapitotöihin, kuten kuntien puisto-osastoille ja hautausmaille. Osa on myös sukulaisten palkkaamana ”hanttihommissa”.

– Erityisesti tämän ikäiset nuoret ottavat yhteyttä nettisivumme kesaduunari.fi:n kautta, Tervo toteaa.

Enemmistö palveluun yhteyttä ottavista on 17–22-vuotiaita, mutta noin neljäsosa on nuorten työntekijöiden vanhempia.

– Vanhempien kysymykset koskevat pääasiassa samoja asioita kuin nuorten. Kysytään työajoista, palkasta ja työoloista, Tervo kertoo.

Aurinkovuorot ja työsopimukset kysyttävät

Kesäduunari-infoon on ottanut yhteyttä kesäkuun loppuun mennessä runsaat 200 työelämästä kiinnostunutta.

Jokaisena toimintavuonna teemat ovat samat: autetaan muun muassa työntekijöitä, joiden työvuoroja on peruttu huonon sään takia. Myös monen nuoren kohdalla suullinen työsopimus on aiheuttanut pulmia, mutta niitä on ratkottu kesäduunarineuvojan avulla.

– Korostan nuorille edelleen kirjallisen työsopimuksen tärkeyttä, Tervo sanoo.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.