Kesäduunari-infoon jo yli 370 yhteydenottoa – palkoista eniten kysymyksiä

SAK:n, STTK:n ja Akavan Kesäduunari-infoon on tullut tänä kesänä yli 370 yhteydenottoa. Toukokuun alussa avautuneen palvelun kysyntä on ollut viime vuoden tasolla.
22.07.2013 12:26 karhu admin
Kesäduunarineuvoja Anna-Sofia Kivi.

Eniten kysymyksiä infoon on tullut palkoista. Kesän alussa nuoria kiinnosti palkan oikea määrä, kun taas heinäkuussa ongelmia ovat aiheuttaneet palkkasaatavat eli maksamatta jääneet palkan osat.

Kesäduunarineuvoja Anna-Sofia Kivi kertoo, että monen nuoren peruspalkkaan sisällytetään sunnuntai-, ylityö- ja muut korvaukset. Näin ei tule toimia, vaan lisät on maksettava erikseen.

– Osa nuorista on myös sairastuttuaan jäänyt ilman sairausajan palkkaa, vaikka heillä olisi ollut siihen oikeus. Työnantaja on vain ilmoittanut, ettei aio maksaa, Kivi ihmettelee.

Kiven mukaan nuoret eivät usein tunne työoikeudellista sääntelyä: ehdot muotoutuvat lain, työehtosopimuksen ja työsopimuksen mukaan. Moni on myös kysymystensä kanssa yksin. Kesätyöpaikalla ei välttämättä ole kokeneita työkavereita, joilta neuvoa voisi kysyä. Esimieskin saattaa pistäytyä vain harvoin.

– Moni nuori arastelee nostaa epäkohtia esiin peläten, ettei enää jatkossa saa töitä.

Kesäduunari-info palvelee 23. elokuuta asti. Neuvoja vastaa maanantaista perjantaihin kello 9–15 numerossa 0800 179 279 ja osoitteessa www.kesaduunari.fi. Neuvontaa saa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Palveluun voi soittaa myös nimettömänä.

Facebookissa keskustelua käydään osoitteessa www.facebook.com/kesaduunari. Kesäduunari-infon logo on ladattavissa osoitteesta www.kesaduunari.fi.

Lisätietoja
Kesäduunarineuvoja Anna-Sofia Kiven haastattelut:
SAK:n toimittaja- ja tiedottajaharjoittelija Katariina Harju, 040 529 9928

SAK: nuorisosihteeri Tatu Tuomela, 040 534 0577
STTK: opiskelija- ja nuorisopoliittinen asiantuntija Ulla Hyvönen, 044 777 7089
Akava: johtaja Risto Kauppinen, 0400 529 029

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.