Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Kesäduunari-info palveli yli 6…

Uutinen

Kesäduunari-info palveli yli 600 kysyjää

Kesäduunari-info 0800 179 279 touko-elokuussa arkisin klo 9-15 - www.sak.fi/kesaduunari

Onko suullinen työsopimus sitova? Voiko määräaikaisen työsopimuksen irtisanoa? Maksetaanko kesätöistä sairausajan palkkaa? Onko määräaikaisella työntekijällä oikeus ruokataukoon?

SAK:n Kesäduunari-info vastasi kesän aikana yli 600:an nuoria askarruttavaan kysymykseen. Palvelulle on selkeä tilaus. &#;8211 Nuorten työelämätiedossa on melkoisia puutteita. Koulun tulisi jo yläasteella valmentaa nuoria työelämän peruskysymyksissä nykyistä paljon tehokkaammin. Moni ongelma vältettäisiin, jos nuoret tuntisivat oikeutensa ja velvollisuutensa paremmin, SAK:n järjestösihteeri Anita Spring toteaa.

Kesätöiden alkaessa kyselijöitä askarrutti työsuhteen solmiminen ja palkka. Loppukesästä mietittiin, oliko lisät maksettu asianmukaisesti. Myös lomakorvausten määräytyminen ja oikeus sairausloman aikaiseen palkkaan tunnettiin huonosti. – Työsopimus kannattaa aina laatia kirjallisesti. Näin molemmat osapuolet voivat helposti tarkastaa, mitä on sovittu, Spring kehottaa.

– Kehotamme nuoria työsuhteen päättyessä aina varmistamaan, että palkkatiedot ovat oikein ja että kesätyöläiselle on maksettu kaikki ilta-, viikonloppu-, ylityö- ja muut korvaukset. Lisäksi on syytä tarkistaa, että työnantaja on huolehtinut veroista ja työeläkemaksuista. Nykyäänhän työeläke alkaa karttua jo 18 vuotta täyttäneille, Anita Spring huomauttaa.

Kesätyöstä on hyvä pyytää työtodistus. – Työtodistus on työntekijän kannalta tärkeä asiakirja. Myöhemmin esimerkiksi koulutuspaikkaa tai vakituista työpaikkaa hakiessa saattaa aikaisemmalla työkokemuksella olla suuri merkitys. Jokaisella on lakisääteinen oikeus saada työtodistus työsuhteen päätyttyä, Spring muistuttaa.

SAK:n Kesäduunari-info vastasi tiedusteluihin jo kolmatta kesää. Maksuton palvelu palveli kaikkia kesätyöntekijöitä toukokuun alusta elokuun puoleenväliin.