Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Kehysriihestä riittävät määrär…

Uutinen

Kehysriihestä riittävät määrärahat työmarkkinatuen ja muutosturvan rahoitukseen

SAK:n hallitus:

SAK:n hallituksen kokous

Hallituksen on osoitettava kehysriihen yhteydessä lisämäärärahoja työvoimapoliittisiin toimenpiteisiin, totesi SAK:n hallitus tämänpäiväisessä kokouksessaan. SAK hallitus pitää ehdotuksia pitkäaikaistyöttömien aktivoinnin lisäämisestä tarpeellisena. Työmarkkinatuen uudistus voi kuitenkin onnistua vain, jos siihen varataan riittävät määrärahat ja henkilöresurssit työvoimahallinnossa. Myös muutosturvan toteuttaminen vähentää osaltaan virtaa pitkäaikaistyöttömyyteen ja tukee näin pitkäaikaistyöttömyyden vähentämistä.

SAK:n mukaan työmarkkinatuen uudistus on toteutettava niin, ettei kuntien taloudellinen kokonaisrasitus kasva. Pitkäaikaistyöttömien aktiivitoimenpiteiden lisääminen ei voi tarkoittaa massatyöllistämisestä kuntiin. Se ei tue pysyvämpää työllistymistä, mutta aiheuttaa vaikeuksia kuntien palvelutuotannolle. Osana työmarkkinatuen uudistusta onkin työllistämistukijärjestelmää kehitettävä siten, että se tukee työttömien työllistymistä myös yksityiselle sektorille.

Ehdotukset työmarkkinatuen kehittämiseksi ovat SAK:n mukaan hyvää jatkoa työvoiman palvelukeskusten perustamiselle. Työhallinto ei voi yksinään ratkaista työttömyysongelmaa. Työttömyyden pitkittyessä taustalla on usein monia muita ongelmia, jotka estävät työllistymisen avoimille työmarkkinoille. Uudistuksen toteutus ei saa juuttua kinasteluun siitä, mikä viranomaistaho vastaa työttömien tukemisesta. Palvelukeskusten toimintamallin mukaista tiivistä paikallista yhteistyötä tarvitaan joka kunnassa, jotta työttömien pysyvä paluu työelämään on mahdollista.

SAK:n hallitus huomauttaa, että työmarkkinatuki ei ole vastikkeeton etuus tälläkään hetkellä. Työttömällä työnhakijalla on velvollisuus ottaa tarjottu työ- tai koulutuspaikka vastaan työttömyyspäivärahan tai työmarkkinatuen menettämisen uhalla. Monien hyvin pitkään työmarkkinatukea saaneiden kohdalla ensisijainen toimi onkin eläke-edellytysten selvittely. Työmarkkinatuen vastikkeellisuus ei myöskään tarkoita, että työttömän olisi osallistuttava toimenpiteisiin työmarkkinatuella, vaan työn tai tuetun työn ajalta henkilölle maksetaan palkkaa. Tästä periaatteesta ei voida tinkiä jatkossakaan.

SAK on jo vuosien ajan vaatinut työttömille enemmän mahdollisuuksia parantaa työkykyä ja osaamistaan vastaamaan paremmin työmarkkinoiden tämän päivän vaatimuksia. SAK:ssa on tyytyväisenä nyt todettu, että työllistymisen aktiivinen tukeminen saa ymmärrystä laajemmin.

Lisätietoja:
työvoima- ja koulutuspoliittinen sihteeri Saana Siekkinen, puh. (09) 7721 436