
Kuva iStock.
Kehysriihessä ei pidä langeta epärealistisiin kasvutoimiin
Hallituksen ei pidä langeta kehysriihessä tekemään epärealistisia kasvutoimia, joissa toivotaan esimerkiksi veronkevennysten täyttävän valtion kassan. Sen sijaan tulee keskittyä toimiin, jotka lisäävät talouskasvun edellytyksiä.
SAK ihmettelee hallituksen kehysriihen yllä leijuvaa epätietoisuutta siitä, mitä todellisuudessa ollaan tekemässä. Yhtäältä puhutaan kasvutoimista ja toisaalta sopeutustoimien jatkamisesta uusilla miljoonaleikkauksilla, jotka toteutuessaan saattaisivat heikentää talouskasvua.
Viimeisimpänä esiin on noussut Risto Murron kasvutyöryhmän esitys perintö- ja lahjaveron poistamisesta.
– Talouskasvun käynnistämiseksi ei ole olemassa taikaseinää. Vaikutuksiltaan epärealististen ja julkisen talouden kannalta mahdottomien ehdotusten sijaan esitämme kehysriihitavoitteissamme täsmätoimia, joiden avulla voidaan puuttua talouden ja työelämän epäkohtiin sekä parantaa talouskasvun edellytyksiä, sanoo SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta.

Esimerkiksi verotuksen uudistaminen poistamalla perintöveron sukupolvenvaihdoshuojennus lisäisi verotuloa 180 miljoonaa euroa. Se myös kannustaisi yrityksiä hakemaan ulkopuolista rahoitusta.
Hallitus on lakkauttanut aikuiskoulutustuen ja leikannut ammatillisen koulutuksen rahoitusta. Puoliväliriihessä suuntaa on muutettava ja käynnistettävä valmistelu siitä, miten aikuiskoulutus tulevaisuudessa järjestetään ja rahoitetaan.
– Työurien pidentyessä ja työelämän vaatimusten muuttuessa osaamisen jatkuva kehittäminen on välttämätöntä. Tarpeet osaamisen kehittämiseksi kasvavat nyt nopeammin kuin niihin suunnattu rahoitus. Kustannuksia ei voi jättää vain työntekijöiden tai työnantajien vastuulle, Jarkko Eloranta tähdentää.
SAK vaatii huomion kiinnittämistä työelämän laatuun. Esimerkiksi mielenterveysperusteisia sairauspoissaolopäiviä on vähintään kuusi miljoonaa joka vuosi ja menetettynä työpanoksena ne maksavat yli miljardi euroa.
– Hallituksen tulee saattaa voimaan sosiaali- ja terveysministeriössä valmisteltu asetus työn psykososiaalisista haitta- ja vaaratekijöistä. Se olisi ennaltaehkäisevä toimenpide, jolla on pidemmällä aikavälillä vaikutusta työurien pituuteen ja yritysten tuottavuuteen.
Hallituksen on puoliväliriihessä puututtava myös korkeaan työttömyyteen.
Työllisyysalueille on osoitettava määräaikaista työllisyyspalveluihin kohdennettua valtionavustusta vuosille 2025–2026 yhteensä 80 miljoonaa euroa. Panostuksella tuetaan työllisyyspalveluiden rakentamista ja nopeutetaan talouden kasvua ja työllisyyttä.
Hallituksen kehysriihi järjestetään kunta- ja aluevaalien jälkeen 15–16. hutikuuta. SAK on julkaissut omat kehysriihitavoitteensa.