Kausityöntekijöiden asemaan luvassa parannuksia

SAK:n lakimies Anu-Tuija Lehto toivoo, että EU:n uusi säädös unioin ulkopuolelta tulevien kausityöntekijöiden työoloista ei katoa direktiiviviidakkoon.
19.02.2014 11:55
SAK
EU:n ulkopuolelta saapuu vuosittain yli 100 000 kausityöntekijää.

– On hyvä, että liikkuvien työntekijöiden asemaa parannetaan. Ongelma on vain se, että meillä on liikaa eri työntekijäryhmiä koskevia direktiivejä, joissa eri ryhmillä on erilainen asema.

Vaarana on, etteivät tänne tilapäisesti töihin tulevat tiedä oikeuksiaan.

– Pitäisi olla vain yksi direktiivi, joka turvaisi tänne töihin tulevan oikeudet ja jossa työntekijöitä ei aseteta eri asemaan keskenään, Lehto painottaa.

Uudella direktiivillä halutaan lopettaa liikkuvan työvoiman hyväksikäyttö. Jäsenvaltioiden on määritettävä oleskelun enimmäiskesto ja työehtoasioissa kausityöntekijöitä on kohdeltava yhdenvertaisina muiden EU-maiden kansalaisten kanssa.

Jäsenvaltioilla on nyt kaksi ja puoli vuottaa aikaa saattaa uusi EU-direktiivi osaksi kansallista lainsäädäntöä. Suomen osalta Lehto ei odota suuria muutoksia.

– Paljon on kiinni siitä, kuinka direktiivi saatetaan voimaan. Säädökset toteutuvat vain, jos lakia valvotaan. Valvonnan pitää olla tehokkaampaa ja oikeuksien, esimerkiksi työehtosopimuksen mukaisen palkkauksen pitää toteuta.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.