Kauppaketjun ihmiskauppa paljastui Norjassa
Poliisi teki syyskuussa yllätystarkastuksen Lime-ruokakauppaketjun 29 myymälään eri puolilla Norjaa sekä yhtiön pääkonttoriin. Kaikkiaan 18 ihmistä pidätettiin epäiltynä ihmiskaupasta.
Iskuun osallistui 210 poliisia sekä 60 muuta virkamiestä. Mukana oli poliisin lisäksi vero-, elinkeino- ja työvoimaviranomaisia sekä tulli. Ratsia on Norjan kaikkien aikojen suurimpia poliisitoimia.
Poliisi uskoo pidätettyjen sotkeutuneen ihmiskauppaan, pakkotyöhön sekä talous- ja veropetoksiin. Epäillyistä vangittiin 11 ihmistä.
Rikollisen toiminnan laajuus selvisi poliisille puhelinkuuntelun avulla. Se sallittiin, koska mahdollinen ihmiskauppa on raskas rikos. Yleisradioyhtiö NRK:n tietojen mukaan poliisi nouti kaksi uhria Nepalista ja Pakistanista todistamaan.
Kauppojen työntekijöiltä oli takavarikoitu pankkikortit ja henkilöllisyystodistukset. He tekivät pitkiä päiviä ilman säällistä palkkaa ja vapaapäiviä.
Johtajan Porschet takavarikoitiin
Lime-ketjun johtaja pidätettiin elokuussa Oslon lentokentällä. Häntä epäillään veropetoksista ja työnantajamaksujen laistamisesta. Johtajalta takavarikoitiin neljä huoneistoa ja kaksi uutta Porsche Cayenne -autoa.
Poliisin mukaan kaupoissa on jätetty kortilla pikkuostoksia tehneiden maksuja kirjaamatta kassaan, mutta kopioitu kortin tiedot. Ne on toimitettu ulkomaille ja uhrien tileiltä on otettu rahaa.
Rikospoliisin osastopäällikkö Eivind Borge sanoo, että rikolliset siirtyvät yhä enemmän laillisen toiminnan suojiin.
– Näemme merkkejä siitä, että tämä kilpailee laillisen liiketoiminnan ulos.
Ammattiliittojen keskusjärjestö LO on huolestunut kehityksestä. LO:n johtoon kuuluva Trude Tinnlund sanoo Lime-tapauksen kuvaavan sitä, kuinka vakavasti rikollisuus on työntynyt työelämään.
– Se leviää yhä uusille aloille, nyt myös päivittäistavaroiden kauppaan. Kyse on raskaasta rikollisuudesta, ei vain etujen polkemisesta vaan myös mustasta taloudesta, työntekijöiden hyväksikäytöstä sekä rikollisuuden peittämisestä laillisella toiminnalla.
Heikki Jokinen