Kättä pidempää työssä jaksamiseen – Luottamusmiehille ja työsuojeluvaltuutetuille uusi koulutusaineisto verkossa
Työntekijä saattaa tarvita muutoksia työhönsä tai ammatillista kuntoutusta, kun hänen terveydentilansa muuttuu. Luottamushenkilöille on koottu näihin tilanteisiin uusi verkkokoulutusmateriaali Työn tukena.
– Verkkosivusto antaa tietoa, miten voidaan ylläpitää työkykyä ja miten voidaan kasvattaa ymmärrystä erilaisuuteen näissä asioissa, järjestöasiantuntija Tuula Rantila Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK:sta toteaa.
Materiaalista saa tietoa, miten työpaikan luottamushenkilöt voivat tukea työntekijää jatkamaan työssä mahdollisimman pitkään. Sivusto on rakennettu ensisijaisesti henkilöstön edustajien näkökulmasta, mutta myös esimiehet, johtajat ja HR-henkilöstö hyötyvät aineistosta.
Koulutusmateriaaliin voi tutustua omaan tahtiin ja opiskella asiat haluamassaan järjestyksessä. Sivustolla keskitytään kolmeen teemaan: monimuotoisuuden edistämiseen työpaikalla, henkilöstön edustajan rooleihin sekä sairauden ja tapaturmien käsittelyyn työssä.
– Tämä tuo tervetulleen lisän työnantajien kanssa tehtävään yhteistyöhön. Teemme yhteistyötä muun muassa työhönvalmentajien sekä ohjaavan ja valmentavan ammattihenkilöstön kanssa, joiden työn avuksi sivusto on tarkoitettu, Vates-säätiön kehittämispäällikkö Kaija Ray kertoo.
SAK:n Tuula Rantila näkee materiaalin toimivan ainakin muistin virkistyksenä ja tuovan työpaikoille osaamista varhaisen puuttumisen mallin käytössä esimerkiksi päihdeongelmissa. Jokaisella työpaikalla on varhaisen puuttumisen malli, jota toteutetaan yhdessä työterveyshuollon kanssa.
– Varhainen puuttuminen ei ole kyttäämistä, vaan asiallista puuttumista ongelmaan ja asian puheeksi ottamista, Rantila toteaa.
Hänen mukaansa koulutusmateriaalista opitaan, ettei esimerkiksi työterveysneuvotteluun menijää pidä syyllistää, vaan pitää miettiä käytännön keinoja työn helpottamiseksi ja mahdollisesti työtehtävien jakamiseksi.
Koulutusta tilauksesta
Sivuston materiaali videoineen perustuu Työsuojelurahaston rahoittamaan Henkilöstön edustajat monimuotoisuuden edistäjinä -hankkeeseen. Sen on toteuttanut Vates-säätiö Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK:n ja Hyvinvointiala Hali ry:n kanssa. HALI edustaa yksityisiä sosiaali- ja terveysalan yrityksiä ja järjestöjä.
– Meille on tärkeää edistää osatyökykyisten ja vammaisten pääsyä työelämään, mutta myös heidän työssäpysymistään, Vates-säätiön kehittämispäällikkö Kaija Ray toteaa.
Vates on vammaisjärjestöjen perustama asiantuntijaorganisaatio, joka edistää vammaisten, pitkäaikaissairaiden ja osatyökykyisten yhdenvertaista työllistymistä.
Vatesin, SAK:n ja HALIn toiveissa on, että koulutusmateriaali leviäisi kaikille työpaikoille luottamusmiesten ja henkilöstön käyttöön.
– Materiaali soveltuu kaikkiin tilanteisiin, joissa työntekijän terveydentila heikkenee ja sen takia tarvitaan työn muokkausta, uudestaan järjestelyä tai tukitoimia. Sivusto ei ole vain osatyökykyisille, Ray tähdentää.
Tilauksesta voidaan toteuttaa henkilöstön edustajille työyhteisöittäin räätälöitävä Työn tukena -koulutuskokonaisuus. Aineistoa ollaan valmiit kehittämään kentältä tulevien kommenttien ja toiveiden mukaisesti.
– Osatyökykyisyys- ja vammaisnäkökulmaa sekä rekrytointinäkökulmaa voidaan lisätä aineistoon tarpeen mukaan, Ray kertoo.
Työn tukena -koulutusmateriaalin löydät osoitteesta www.vates.fi/tyon-tukena.
Lue lisää – Miten työterveyshuolto toimii? Tarkista tärkeimmät asiat SAK:n oppaasta
Tiina Tenkanen / UP