Karenssit uudistamalla vauhtia työllistymiseen

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta kiirehtii työttömiin kohdistuvan karenssijärjestelmän uudistamista.
29.10.2016 15:57
SAK
Jarkko Eloranta

Suomen suurin palkansaajakeskusjärjestö teki Hetemäen työllisyysryhmässä neljä työttömyysturvaa uudistavaa ehdotusta.

– Tavoitteena on, että selkeyttämällä nykyistä karenssijärjestelmää madaltuu kynnys lähteä myös lyhytkestoiseen työhön, kun karensseihin liittyvä pelko ja epäselvyydet poistuvat, Eloranta painottaa.

SAK on ehdottanut muun muassa yrittäjän ja palkansaajan yhdistelmävakuutusta, soviteltua päivärahaa myös kokoaikatyöhön ja työvoimapoliittisen harkinnan vähentämistä sekä parhaillaan valmisteltavan kansallisen tulorekisterin hyödyntämistä työttömiin kohdistuvan byrokratian purkamiseksi.

– Työttömyysturvan sääntöjen monimutkaisuuden aiheuttama epävarmuus on nyt raastava ongelma. Kansalaisilta saatu palaute kertoo, että ihmisille on epäselvää, millä edellytyksillä ja missä tilanteissa heillä on mahdollisuus turvaan. Sama epävarmuus johtaa siihen, että työttömänä ei uskalleta työskennellä edes satunnaisesti, Eloranta huomauttaa.

Eloranta muistutti palkansaajaseminaarissa lauantaina Jyväskylässä myös siitä, että ammattien kadotessa ja uusien syntyessä tilalle työehtosopimusten ja yleissitovuuden merkitys korostuu entisestään.

– Yleissitovuus on erityisen tärkeää uuden työn tekijöille, nuorille ja maahanmuuttajille. Räikeimmät hyväksikäyttötapaukset kohdistuvat usein juuri näihin ryhmiin. Työehtosopimusjärjestelmää kehittämällä torjutaan tehokkaasti myös harmaata taloutta, mikä on koko yhteiskunnan etu.

Neljä työttömyysturvan tarvitsemaa uudistusta

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.