Kansalaiset peräävät inhimillisyyttä valtionyhtiöpolitiikkaan
Työmarkkinapoliittinen mielipideilmasto kevät 2008
Valtaosa suomalaisista katsoo, että maan hallituksen pitää puuttua valtionyhtiöiden ratkaisuihin. Kun maan hallitus toteuttaa omistajapolitiikkaa, sen on vaikutettava siihen, että yritysten ratkaisuissa otetaan ensisijaisesti huomioon inhimilliset tekijät ja vasta niiden jälkeen hyvä tulos ja kannattavuus. Tätä mieltä on 77 prosenttia suomalaisista.
Vastaavasti selvä enemmistö eli 65 prosenttia suomalaisista torjuu sen, että maan hallituksen pitäisi jättää valtionyhtiöiden ratkaisut yritysten johdon vastuulle eikä puuttua niiden toimintaan käytännössä juuri millään tavoin.
Tiedot käyvät ilmi Akavan, SAK:n ja STTK:n teettämästä Suomen työmarkkinapoliittista mielipideilmastoa kartoittavasta tutkimuksesta, jonka on tehnyt TNS Gallup Oy. Tutkimuksella selvitettiin suomalaisten suhtautumista työmarkkinajärjestöihin, viime tuloratkaisuihin sekä ammattiliittoihin järjestäytymisen syitä ja tarpeellisuutta. Yhteinen tutkimus tehtiin viidettä kertaa.
Ammattiyhdistysliikkeen pitää ottaa kantaa laaja-alaisesti, arvioivat kansalaiset. Enemmistön mielestä ammattiyhdistysliikkeen on reagoitava miltei kaikkiin mahdollisiin asioihin.
Kaikkein tarpeellisimmaksi kansalaiset kokevat sen, että ammattiyhdistysliike ottaa kantaa palkansaajien työoloihin. Heti tämän jälkeen tulevat työllisyys, palkansaajien sosiaaliturva, palkankorotukset, työajat ja lomat sekä työelämän pelisäännöt. Ammattiyhdistysliikkeeseen kohdentuu paljon odotuksia myös silloin, kun puhutaan tuloeroista, joukkoirtisanomisista, eläkeasioista, sukupuolten tasa-arvosta ja yritysten yhteiskunnallisesta vastuusta.
– Epäsuorasti tulokset kielivät siitä, että kansalaiset pitävät ammattiyhdistysliikettä yhteiskunnallisen päätöksenteon vaikuttamiskanavana tai vahtikoirana sellaisissakin asioissa, jotka vain epäsuorasti sivuavat palkansaajien asemaa tai työmarkkinoita, sanoo tutkimuksen tehnyt toimialajohtaja Juhani Pehkonen TNS Gallup Oy:stä.
Enemmistö suomalaisista arvostaa kaikkia etujärjestöjä. Ennen kaikkea palkansaajajärjestöjen arvostus on kohonnut viime vuodesta.
Järjestäytyminen on kansalaisten mielestä vieläkin tärkeämpää kuin ennen. Valtaosa suomalaisista kokee, että nykyaikana on tarpeellista järjestäytyä ammatillisesti. Kaikki ikäluokat ovat tätä mieltä. Nuorten aikuisten, 25-34-vuotiaiden keskuudessa, usko järjestäytymiseen on lisääntynyt.
– Merkillepantavaa tuloksissa on se, että järjestäytymistä kannattavat kaikki väestöryhmät yhteiskunnassa, olipa sitten kysymys työntekijästä tai yrittäjästä, Pehkonen toteaa.
Palkka- ja työsuhdeturva on tärkein syy kuulua ammattiliittoon. Se on säilyttänyt asemansa tärkeimpänä syynä.