Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Kansainvälisyys edunvalvonnan …

Uutinen

Kansainvälisyys edunvalvonnan ytimeen – Solidaarisuudella uusia yhteistyösuhteita

Kansainvälistyminen vaikuttanut ratkaisevasti SAK:n toimintaan

SAK:n edustajakokouksen kansainvälinen tiedote

SAK:n lähestyvä edustajakokous keskustelee edunvalvonnasta kansainvälistyneessä maailmassa. Kokoukselle valmistellut ohjelmaluonnokset käsittelevät laajemmin kuin aikaisemmin kansainvälisyyden vaikutusta ammattiyhdistysliikkeen ja sen jäsenten toimintaan. Ay-liikkeen peruspilari, solidaarisuus, on saanut myös uutta sisältöä.

Euroopassa työmarkkinajärjestöt ovat solmineet yleiseurooppalaisia puitesopimuksia. Alueellisesti keskustellaan joissakin maissa yli- tai monikansallisista sopimuksista. Eurooppalaisella sopimuskentällä neuvottelujen tueksi esitetään solidaarisuuspyyntöjä ja tukitoimia eri maiden neuvottelujen tahdissa. Tiedon välittyminen globalisaation hyödyn epäoikeudenmukaisesta jakautumisesta ja eriarvoisuuden lisääntymisestä on osa kansalaisten ja ay-jäsenten arkielämän asioita. Kansainväliseen solidaarisuusrintamaan ja eettisten arvojen puolustamiseen ovat viime vuosina liittyneet tuhannet kansainväliset ja kansalliset kansalaisjärjestöt.

Kansainvälisyyden keskeisimmistä valtavirroista on johdettu SAK:n kansainvälisen toiminnan perustehtävät: ay-järjestöjen kansainvälinen vuorovaikutus tulee lisääntymään ja sille tulee kehittää uusia strategioita. Niin ikään ay-liikkeen edunvalvonnan kannalta hyvien yhteistyökumppaneiden kanssa on luotava toimintamalleja. Olennaisesti uudenlaisia edunvalvontatehtäviä seuraa myös suomalaisen yhteiskunnan ja työelämän kansainvälistymisestä. SAK:n edustajakokousohjelmissa on ratkaisevasti toisenlaisella tavalla otettu huomioon kansainvälisyys: se tulee nyt nähdä osana kaikkea toimintaa.

SAK:n kansainvälinen toiminta arvostettua

SAK on kansainvälisessä ay-liikkeessä arvostettu järjestö. Huolimatta kansainvälisestä kokoussumasta ja tekniikan helpottamasta kanssakäymisestä, matkustaa SAK:n edustajakokoukseen noin 50 kansainvälistä kutsuvierasta. Pääosin vieraat tulevat Euroopan maista. Erityistä on, että sekä maailman ay-järjestön VAKL:n (Vapaiden ammattiyhdistysten kansainvälinen liitto) että Euroopan ay-järjestön EAY:n (Euroopan ammatillinen yhteisjärjestö) korkeimmat johtohenkilöt osallistuvat SAK:n edustajakokoukseen.

SAK:n kansainvälisesti vahvasta asemasta kertoo myös, että puheenjohtaja Lauri Ihalaisella on lukuisia kansainvälisiä luottamustehtäviä. Hän on parhaillaan VAKL:n hallituksen ja työvaliokunnan jäsen ja myös EAY:n hallituksen jäsen. Sovitun rotaation mukaan Ihalainen valitaan vielä kesäkuussa Pohjolan ay-järjestön PAY:n puheenjohtajaksi. SAK:n jäsenliittojen puheenjohtajilla on niin ikään korkeita kansainvälisiä luottamustehtäviä ja kukin jäsenliitto osallistuu oman alansa kansainvälisten järjestöjen toimintaan.

Kansainvälisen ay-liikkeen huippujohto SAK:n kokoukseen

VAKL:ia edustaa vuosi sitten valittu uusi puheenjohtaja, sambialainen Fackson Shamenda. EAY:tä edustaa pääsihteeri Emilio Gabaglio. Suomeen matkustaa kuitenkin myös yhdeksi päiväksi EAY:n puheenjohtaja, Itävallan ay-keskusjärjestön puheenjohtaja Fritz Vertzetnitsch. PAY:tä edustaa pääsihteeri Tom Saxen. Kansainvälistä työjärjestöä, ILOa edustaa toimitusjohtaja Kari Tapiola.

Kansallisten ay-järjestöjen edustajia ovat mm. naapurimaiden puheenjohtajat: Ruotsin LO:n viime syyskuussa valittu uusi puheenjohtaja Wanja Lundby-Wedin ja Viron EAKL:n vuosi sitten valittu puheenjohtaja Kadi Pärnits. Norjan LO:n kokous pidettiin viikko sitten, heidän edustajansa ei ole tässä vaiheessa tiedossa. Venäjää edustaa keskusjärjestön (FNPR) kansainvälisen osaston päällikkö. Eurooppalaisia puheenjohtajatason vieraita on mm. Tsekin vaikutusvaltaisen keskusjärjestön MKOS:in puheenjohtaja Richard Falbr.

ILOn afrikkalaisia kurssilaisia SAK:n, STTK:n ja AKAVAn vieraina

SAK:n edustajakokouksen aikana Suomessa vierailee SAK:n, STTK:n ja AKAVAn kutsusta ILOn afrikkalainen opiskelijaryhmä. Kurssi on ILOn työntekijäryhmän perinteistä työmarkkinakoulutusta, jota eniten on annettu Aasian, Etelä-Amerikan ja Afrikan ay-järjestöille. Suomessa on aikaisemmin vieraillut kaksi aasialaista opiskelijaryhmää 1997 ja 1998.

Viidentoista hengen afrikkalainen ryhmä opiskelee talous- ja työehtosopimuspolitiikkaa viikon ajan. Osan ajasta kurssilaiset seuraavat myös SAK:n edustajakokousta. He osallistuvat mm. avajaisiin, pääjuhlaan ja kokouksen päätöstilaisuuteen. Afrikkalaiset vieraat tulevat seuraavista maista: Botswana, Eritrea, Ghana, Kenia, Lesotho, Malawi, Mauritius, Namibia, Nigeria, Etelä-Afrikka, Tansania, Uganda ja Sambia.

Lisätiedot SAK:n edustajakokouksen kv-lehdistöjärjestelyistä

Kansainvälisten asioiden tiedottaja Hilkka Jukarainen
Puh. (09) 7721 351, 040-5485 660

ILOn kurssi

Informaatikko Helena Hämäläinen
Puh. (09) 7721 313, 040-522 3610

Lisätietoja myös

Vt. osastopäällikkö Turo Bergman
Puh. (09) 7721 331, 040-520 1714

Eurooppasihteeri Markku Jääskeläinen
Puh. (09) 7721 359, 0400-242 376

Liitteet

1. Kansainvälisten vieraiden haastattelut ja tapaamiset
2. Henkilötietoja kv-vieraista