Kansainvälistä ay-oppia Oxfordissa

Oxfordilainen Ruskin College tarjoaa opiskelijoilleen mahdollisuuden suorittaa kandidaatin- ja maisterintutkinnon kansainvälisissä ammattiyhdistysopinnoissa. Kiljavan opisto haluaa nyt tarjota suomalaisille ay-aktiiveille saman mahdollisuuden Isossa-Britanniassa.
26.04.2013 13:44 karhu admin
Ay-liikkeen tulisieluja Oxfordissa. Kiljavan opiston rehtori Ari-Pekka Lundén ja kandidaattiohjelman koordinaattori Tracy Walsh, aluekouluttaja Rob Hancock ja Ruskin Collegen TUC-ohjelman koordinaattori Nigel Williams.

Oxfordissa sijaitseva Ruskin College perustettiin vuonna 1898 kansankorkeakouluksi tai työväenyliopistoksi nimellä Ruskin Hall. Nykyään se tarjoaa useita koulutusvaihtoehtoja, joita toteutetaan yhdessä brittien ay-keskusjärjestön TUC:n kanssa.

– Ruskin tekee paljolti samanlaisia asioita kuin Kiljava. On uskomattoman mielenkiintoista, että Ruskin Collegella on yliopistostatus – siitä me Kiljavalla voimme toistaiseksi vain unelmoida, toteaa Kiljavan opiston rehtori Ari-Pekka Lundén tutustuessaan oxfordilaiseen opinahjoon maalikuussa.

Kiljavan opistolla on jo nyt edellytyksiä tarjota korkeampaa opetusta. Opisto tekee yhteistyötä sekä humanistisen ammattikorkeakoulun Humakin että Tampereen teknillisen yliopiston kanssa.

Ruskin Collegessa voi suorittaa sekä kandidaatin että maisterin tutkinnon ilman virallisia pohjakoulutusvaatimuksia. Lundén tähdentää, että tie sinne on jo nyt avoinna niille, jotka haluavat suorittaa tutkinnon.

– Koulutus sinänsä on kansainvälisessä ammattiyhdistystoiminnassa ajateltu lähinnä liittojen toimitsijoille. Mutta jos ay-aktiivit ovat siitä kiinnostuneita, mitään esteitä ei ole. Ainoa edellytys on riittävä englanninkielen taito, Lundén sanoo.

Jotkut osat, esimerkiksi Suomen lainsäädäntö, voitaisiin ympätä mukaan Kiljavalla.

Yhteistyöstä käydään paraikaa keskusteluja brittiläisten ja suomalaisten JHL:ään kuuluvien raideammattilaisten välillä. Työväen Akatemia harkitsee vastaavanlaista maisterintutkintoa yhteistyössä Ison-Britannian avoimen yliopiston kanssa. Opinnot suoritettaisiin Suomessa.

– Meillä on tähtäimessä suorat opinnot Isossa-Britanniassa. Se vaatii aikaa ja hyvää englannintaitoa, sanoo Kiljavan opiston rehtori Ari-Pekka Lundén.

Ja rahoituksen järjestämistä. Kustannusten kattaminen on toistaiseksi avoin kysymys. Hinta kaksivuotisesta koulutuksesta, johon kuuluu yhdeksän intensiivistä ja pakollista viikonloppua (perjantai–sunnuntai) paikan päällä Oxfordissa, on tällä hetkellä 7 500 puntaa (8 800 euroa). Lisäksi tulevat matka-, elin- ja asumiskustannukset. Muilta osin kurssi suoritetaan verkko-opintoina.

Ingegerd Ekstrand

Lisätietoja:Ari-Pekka Lundén, aripekka.lunden@kio.fi tai Nigel Williams, nwilliams@ruskin.ac.uk

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.