Kansainvälisen ay-liikkeen on valvottava yritysten vastuullisuutta
Turo Bergman Maailman sosiaalifoorumissa
– Vapaaehtoisuuteen perustuva yritysten yhteiskuntavastuu ei riitä turvaamaan työelämän perusoikeuksien toteutumista globalisaation aikakaudella. Viime kädessä vain vahva ammattiyhdistysliike, kattava sopimusturva ja kehittynyt työlainsäädäntö ovat takeena siitä, että yritykset myös pitävät yhteiskuntavastuun nimissä antamansa lupaukset. Kansainvälisen ay-liikkeen eri puolilla maailmaa tekemät havainnot ja selvitykset osoittavat, että yhteiskuntavastuun nimiin vannova ja kotimaassaan vastuullisesti toimiva suuryritys saattaa häikäilemättä rikkoa työoikeuksia toimiessaan maissa, joissa ay-liike on heikko tai joissa sellaista ei ole lainkaan, totesi SAK:n kansainvälisten asioiden sihteeri Turo Bergman Maailman sosiaalifoorumissa Brasilian Porto Alegressa viime torstaina.
– Yritysten yhteiskuntavastuun toteutumista ei voidakaan jättää niiden oman raportoinnin tai tarkastustoiminnan varaan, vaan kansainvälisen ay-liikkeen on yhdessä edistyksellisten kansalaisjärjestöjen kanssa pidettävä huoli siitä, että yhteiskuntavastuun nimissä annetut lupaukset pidetään. Internetin käyttöön perustuva reaaliaikainen ja halpa tiedonvälitys antaa järjestöille mahdollisuudet tiedottaa toisilleen ja tarvittaessa myös julkisuuteen, kun rikkomuksia työelämän oikeuksia vastaan havaitaan.
– Tärkeätä on, että ay-liike ja järjestöt kussakin maassa tarkkailisivat oman maansa monikansallisten yritysten vastuullisuutta. SAK ja eräät ammattiliitot ovat muutama vuosi sitten aloittaneet suomalaisten yhtiöiden vastuullisuuden arvioinnin Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskuksen SASK:in projektien puitteissa. Käytännön arviointia ja selvitystyötä tekemään on projekteihin palkattu tutkimuslaitosverkostoja muun muassa Brasiliassa ja eräissä Afrikan maissa. Toiminta on tarkoitus jatkossa ulottaa myös Kaukoidän maissa toimiviin suomalaisomisteisiin suuryrityksiin.
– Yhteiskuntavastuun valvontaan ja toteutumiseen tähtäävän yhteistoiminnan ohella kansainvälisen ay-liikkeen on jatkettava ponnistuksiaan säällistä työtä ja muita työelämän oikeuksia edistävä globaalin sääntelyn aikaansaamiseksi. Kansainvälinen ay-liike on jo vuosia ajanut tällaisia pelisääntöjä erityisesti maailmankaupan yhteyteen. Kaupan vapautuminen lisää kilpailua, mutta kilpailu ei saisi tapahtua työoikeuksia tai ympäristöarvoja polkemalla. Vapautuva maailmankauppa tarvitsee tasapainokseen työoikeuksien ja muiden ihmisoikeuksien kunnioittamista ja kestävää kehitystä koskevaa ylikansallista säännöstöä, sanoi Turo Bergman.
Turo Bergman puhui Vapaiden ammattiyhdistysten kansainvälisen liiton VAKL:n, Maailman Työn liiton, Euroopan ammatillisen yhteisjärjestön EAY:n ja eräiden edistyksellisten kansalaisjärjestöjen ”Globalisaation yhteiskunnallinen ulottuvuus” -seminaarisarjan teemaseminaarissa ”Yritysten yhteiskuntavastuu ja yritysten taloudellisen toimeliaisuuden säätely”. Hän edusti seminaarissa SAK:n lisäksi myös SASKia, jonka varapuheenjohtajana Bergman toimii.
Turo Bergmanin puhe kokonaisuudessaan (englanniksi)
Maailman sosiaalifoorumi
Ensimmäinen sosiaalifoorumi järjestettiin vuonna 2001 Brasilian Porto Alegressa. Tätä foorumia kutsuttiin Maailman parlamentaariseksi sosiaalifoorumiksi. Seuraavana vuonna foorumi kokoontui niin ikään Porto Alegressa, nyt Maailman sosiaalifoorumin nimellä. Foorumi oli vastapaino samaan aikaan Sveitsin Davosissa kokoontuvalle rikkaiden maiden, kansainvälisten rahoitusinstituuttien ja suuryritysten johtajien Maailman talousfoorumille. Jo silloin sosiaalifoorumi keräsi yhteen kymmeniä tuhansia kansalaisjärjestöjen ja ay-liikkeen aktivisteja liki kaikista maailman maista. Vuosi vuodelta sosiaalifoorumin suosio on kasvanut niin, että järjestäjien arviot nyt pidetyn sosiaalifoorumin osanottajamäärästä liikkuvat 100 000 ja 200 000 henkilön välillä.
Vajaan viikon kestävän Maailman sosiaalifoorumin puitteissa järjestetään kymmeniä suurempia ja satoja pienempiä seminaareja ja keskustelutilaisuuksia, joiden teemat vaihtelevat kansainvälisen politiikan ja talouden asioista kulttuuriin, tasa-arvoon, vähemmistöjen oikeuksiin jne. Kaikki kansainvälisen ay-liikkeen järjestöt osallistuivat nyt pidettyyn sosiaalifoorumiin merkittävällä panoksella. VAKL:n, MTL:n ja EAY:n yhdessä Solidar-, Socialalert- ja Global Progressive Forum -järjestöjen kanssa organisoima seminaarisarja ”Globalisaation yhteiskunnallinen ulottuvuus”, joka teki tunnetuksi ILOn globaalikomission raportin teemoja, on sosiaalifoorumin kaltaisessa jättitapahtumassakin näkynyt selvästi ja kerännyt eri tilaisuuksiin satoja kuulijoita.
Sosiaalifoorumi järjestettiin Porto Alegressa tänä vuonna neljännen kerran. Vuonna 2004 sosiaalifoorumi pidettiin Intian Mumbaissa (Bombay), ja foorumi on tarkoitus jatkossakin järjestää uusissa maanosissa. Vuonna 2007 sosiaalifoorumi pidetään Afrikassa.