Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Kanneoikeus tehostaisi kansala…

Uutinen

Kanneoikeus tehostaisi kansalaisoikeuksien toteutumista

Kansalaisjärjestöjen tavoitteena kirjaus hallitusohjelmaan

Kanneoikeus lisäisi kansalaisten oikeusturvaa.

SAK ja joukko suomalaisia kansalaisjärjestöjä haluavat, että seuraava hallitus ryhtyy valmistelemaan lakiin kirjausta järjestöjen kanneoikeudesta. Tavoitteena on, että järjestöille säädettäisiin itsenäinen kanneoikeus työelämään, tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen liittyvissä asioissa.

Kanneoikeus vahvistaisi ihmisoikeuksia, sillä se parantaisi kansalaisten oikeuksien toteutumista ja lisäisi kansalaisten oikeusturvaa, järjestöt katsovat.

Järjestöt perustelevat kanneoikeutta myös tehokkuudella. Yksittäiselle ihmiselle syrjinnän riitauttaminen on vaikea ja usein kallis prosessi. Myös viranomaisten työ helpottuisi, kun eri henkilöitä koskevaa samaa asiaa ei tarvitsisi käsitellä useaan kertaan. Uudistuksella olisi myös ennaltaehkäisevä vaikutus. Jo tieto mahdollisesta kanteen nostamisesta voisi parantaa kansalaisten oikeuksien toteutumista ilman oikeusprosesseja, järjestöt uskovat.

Järjestökanteen tyyppisiä ratkaisuja on maailmalla käytössä muun muassa Hollannissa, Norjassa, Ruotsissa, Saksassa ja Yhdysvalloissa. Kollektiivinen kanneoikeus ei ole vieras suomalaiselle lainsäädännöllekään. Suomessa tunnetaan ryhmäkanne kuluttaja-asioissa ja yrittäjäjärjestöillä on itsenäinen mahdollisuus riitauttaa kohtuuton sopimusehto.

Esimerkkejä tilanteista, joissa kanneoikeutta voitaisiin hyödyntää:

Esimerkki 1. Joukko ulkomaalaisia työntekijöitä saapuu Suomeen siivoojiksi. Siivoojat ovat joutuneet maksamaan välittäjälle suuren summan rahaa päästäkseen Suomeen eivätkä ole kuulleet suomalaisista työehdoista. Käy ilmi, että palkka on vain muutama satanen kuussa, eikä sillä pysty elämään. He pelkäävät kotimaahan jääneiden sukulaistensa puolesta ja sitä, ettei heidän työlupiaan uusita. Ammattiliitto voi riitauttaa alipalkkauksen ja laittomat välitysmaksut siivoojien puolesta.

Esimerkki 2. Vammaispalvelulaki määrää kunnan järjestämään vammaisille tarvittavat tukitoimet. Kunta kieltäytyy tarjoamasta näkövammaiselle avustajaa, vaikka vammaispalvelulain mukaan tukitoimien järjestäminen kuuluu kunnan tehtäviin. Vammaisjärjestö voi nostaa kanteen kuntaa vastaan samassa tilanteessa olevien vammaisten puolesta.

Esimerkki 3. Työpaikan kaikki osastosihteerit ovat naisia ja heistä suurin osa tekee töitä määräaikaisessa työsuhteessa, mielestään perusteetta. Osastosihteerit ovat tyytymättömiä tilanteeseen, mutta kukaan ei halua riitauttaa asiaa, koska pelkää menettävänsä työnsä. Ammattiliitto tai naisjärjestö voi nostaa kanteen työntekijöiden puolesta.

Esimerkki 4. Kunnasta annetaan useammankin romanin ymmärtää, ettei heille ole tarjota asuntoa. Romanijärjestö voi viedä asian oikeuteen.

Esimerkki 5. Setaan on tullut soittoja vanhemmilta, jotka ovat järkyttyneet paikallisen koulun opettajasta, joka tunneilla homoseksuaalisuus esitetään sairautena ja homoseksuaalisia nuoria ohjataan koulun ulkopuolisen tahon ”eheytyshoitoihin”. Rehtori on haluton toimimaan asiassa. Seta voi nostaa kanteen.