Kaksi sataa isäntää ja emäntää
– Parasta tässä työssä on se, että saan tehdä näkymätöntä työtä kansanvallan hyväksi. Kannan korteni kekoon, jotta eduskunnan päätökset voisivat nojautua faktoihin, sanoo tutkija Martti Tanskanen, joka työskentelee eduskunnan sisäisessä tietopalvelussa.
Martti Tanskanen sanoo työn olevan omiaan sellaiselle, joka on kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista mutta ei itse halua julkisuuden valokeilaan. Tietopalvelun hankkima informaatio on neutraalia ja valaisee asiaa eri näkökulmista, mutta poliitikot poimivat siitä usein heidän omia etujaan palvelevat kohdat.
Tanskanen on myös eduskunnan ammattiosasto EMOn varapuheenjohtaja. Osasto kuuluu Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:ään. Ammattiosastoon kuuluu ennen kaikkea laitoshuoltajia, turvallisuusvalvojia ja virastoavustajia, mutta Martti Tanskasen mukaan JHL-osastossa on joku lähes jokaisesta ammattiryhmästä.
– Meidän työpaikkamme erikoisuus on se, että palvelemme tavallaan kahta sataa isäntää ja emäntää, vaikka emme olekaan varsinaisesti heidän alaisiaan. Koen kansanedustajien arvostavan kaikkia ammattiryhmiä. Sosiaalisen median keskusteluista saa sellaisen kuvan, ettei suuri yleisö edes tiedä, että eduskunnassa työskentelee muitakin kuin kansanedustajia ja heidän avustajiaan.
Nopeasti ja lyhyesti
Martti Tanskasen työnä on hankkia kansanedustajien, eduskunta-avustajien ja virkamiesten pyytämiä tietoja.
– Useimmiten laadimme lyhyitä selvityksiä tai keräämme yksittäisiä vertailutietoja. Teemme myös mediakatsauksia ja opastamme tietokantojen ja muiden sähköisten tietolähteiden käytössä. Keräämme jonkin verran tietoja myös muiden maiden parlamenteille ja pyydämme puolestamme tietoja niiltä.
Osa tutkijoista on erikoistunut tiettyihin aiheisiin, mutta Martti Tanskanen kerää tietoa kaikesta mahdollisesta.
– Kansanedustajat tarvitsevat tiedot nopeasti, monesti jo samana päivänä ja mieluiten lyhyesti yhdellä A-nelosella. Ei heille ole hyötyä kenkälaatikollisesta lehtileikkeitä.
Sähköiset tietokannat ovat ensisijainen tietolähde, mutta myös yhteydet asiantuntijoihin ja virkamiehiin ovat tärkeitä.
– Painettu aineisto ei ole menettänyt kokonaan merkitystään – varsinkin historiallisia tietoja on edelleen etsittävä kirjoista.
Siinä suhteessa työ on muuttunut paljon Martti Tanskasen aikana. Hän on työskennellyt eduskunnassa vuodesta 1982 lähtien ja sisäisessä tietopalvelussa vuodesta 1994.
– Faksi oli uudenaikaisin työväline, kun aloitin täällä. Saatoimme soittaa valtioneuvoston kansliaan ja pyytää faksaamaan aineistoa. Työ on helpottunut ja nopeutunut siitä huomattavasti.
Jonny Smeds