Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Kaivostoiminnasta uusi teollis…

Uutinen

Kaivostoiminnasta uusi teollisuuden tukijalka

Matti Tukiainen

– Kaivostoiminnalla on suuri merkitys uusien työpaikkojen syntymisessä sekä Suomen ja EU:n raaka-aineiden omavaraisuuden vahvistamisessa. EU tuottaa nykyisin vain noin kolme prosenttia metallimineraaleista, vaikka sen alueella käytetään lähes 30 prosenttia koko maailman perusmetalleista, totesi SAK:n työ- ja elinkeinojohtaja Matti Tukiainen tänään Kolarissa.

Erityisen suuri merkitys kaivostoiminnan vahvistamisella on Tukiaisen mukaan Itä- ja Pohjois-Suomen kehitykselle, sillä valtaosa mahdollisista hankkeista sijaitsee niiden alueella. Kaikkine oheistoimintoineen kaivosteollisuuteen on mahdollista luoda useita tuhansia uusia työpaikkoja.

– Kaivostoiminnan kasvu edellyttää kuitenkin myös valtiolta aktiivista panostusta alan kehittämiseen. Uusien kaivoshankkeiden liikkeelle pääsyä on tuettava. Lupamenettelyä on helpotettava, on rakennettava toiminnan vaatimaa infrastruktuuria ja osaavan työvoiman koulutusta on lisättävä, Tukiainen vaati.

Tukiaisen mukaan myös kaivostoiminnan voittojen ohjaamiseksi kotimaahan on perustettava kaivosrahasto, jonka kautta uusia hankkeita rahoitetaan.