Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Kainuu kirii Kiina-kisassa

Uutinen

Kainuu kirii Kiina-kisassa

Tammikuun Arvon kannessa on Kotiteollisuus-yhtyeen keulahahmo Jouni Hynynen

Arvo tammikuu 2008

Toisin kuin yleisesti luullaan, suurin työväen liike tapahtuu tällä hetkellä Suomen sisäisesti. SAK Nuorten Arvo-lehti selvittää uusimmassa numerossaan, karkaavatko kaikki perinteiset duunariammatit Suomesta halvemman työvoiman maihin. Vastaukseksi saatiin kyllä ja ei. Alemman, alle opistotasoisen koulutusasteen työt vähenevät, mutta toisaalta esimerkiksi parturin tai puutarhurin työt on tehtävä siellä, missä päät ja puut kasvavat.

Etlatiedon kesällä 2006 tekemän kyselytutkimuksen mukaan 2000-luvulla lähes kaksi kolmasosaa Suomessa toimivista yrityksistä on ulkoistanut toimintojaan muille yrityksille. Suurin osa ulkoistuksista on suunnattu Suomeen, eli työt ja työpaikat ovat säilyneet kotimaassa. Vuosina 2000&#;82112006 kotimaahan suuntautuneet yritysten ulkoistukset koskivat 46 000–84 000 työntekijää kun taas ulkomaille suuntautuvien ulkoistusten myötä Suomesta hävisi 5 000–9 000 työpaikkaa. Tämän lisäksi Suomesta siirrettiin ulkomaille 5 000–12 000 työpaikkaa konsernien sisällä. Nämä siirrot olivat pääasiassa tuotantolaitoksia eli otsikoista tuttuja kokonaisten tehtaiden siirtämisiä.

– Negatiiviset asiat saavat enemmän julkisuutta kuin hyvät uutiset. Esimerkiksi kun ABB:n uusi tehdas Helsingin Vuosaaressa aloitti syksyllä, siitä ei paljon julkisuudessa puhuttu, sanoo Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLAn tutkimuspäällikkö Jyrki Ali-Yrkkö.

Uusimmassa Arvo-lehdessä tutustutaan myös suojelupoliisin tuoreeseen johtajaan Ilkka Salmeen sekä äijärockin legenda Jouni Hynyseen. Lehti päivittelee duunariammattien arvonnousua, maataloustukea sekä bensa-asemien tyhjenemistä.

Arvo on SAK:n ja SAK:laisten liittojen yhteinen nuorten aikuisten lehti, joka ilmestyy neljä kertaa vuodessa. Lisäksi vappuina on jaossa erityisnumero, Vappu-Arvo.

Arvon näköisversio löytyy osoitteesta www.digipaper.fi/arvo.