Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Kaikille taattava vähintään to…

Uutinen

Kaikille taattava vähintään toisen asteen koulutus

Lauri Lyly

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly esittää kiintiöistä luopumista

SAK:n puheenjohtajan Lauri Lylyn mielestä jokaiselle peruskoulun päättäneelle on taattava jatko-opiskelupaikka. Käytännössä SAK:n vaatimus merkitsee, että toisen asteen oppilaitosten olisi otettava oppilaaksi kaikki halukkaat, jotka eivät peruskoulun jälkeen jatka opintojaan jossain muualla tai sijoitu työelämään.

– Vaikka toisen asteen opiskelijapaikkoja on lisätty, yhä useampi nuori jää ilman opiskelupaikkaa, Lyly huomautti tiistaina Tampereella SAK:n ja Suomen Yrittäjien Yhteistyöllä osaamista -seminaarissa.

Talouden laskukausi on lisännyt eri oppilaitoksiin pyrkivien määrää. Erityisesti ammatillisen koulutuksen suosio nuorten keskuudessa on kasvanut. Kuitenkin noin 4 000 peruskoulun päättänyttä jää ilman jatko-opiskelupaikkaa. Samaan aikaan opiskelijapaikkoja jää tyhjiksi eri puolilla Suomea suunnilleen saman verran.

Lylyn mukaan peruskoulun päättäneille on annettava koulutustakuu. Kaikilla tulisi olla oikeus aloittaa opinnot joko ammatillisessa koulutuksessa, lukiossa tai erityistoimissa, esimerkiksi työpajoissa ja valmistavassa koulutuksessa.

– Koulutustakuun on toteuduttava saman vuoden aikana, kun nuori päättää peruskoulunsa, koulutuksenjärjestäjän opiskelijapaikkakiintiöistä riippumatta, Lyly vaati.

SAK:n puheenjohtaja kantoi huolta myös aikuisten ammatillisen koulutuksen tilasta. Asiaa on yritetty edistää opetusministeriön asettamassa ammatillisen aikuiskoulutuksen kokonaisuudistusta valmistelevassa johtoryhmässä (AKKU).

– Suurin ongelma on, miten sadattuhannet aikuiset, jotka eivät ole koskaan elämänsä aikana suorittaneet yhtään ammatillista tutkintoa, selviytyvät nykyisten työmarkkinoiden muutoksissa. AKKU-työryhmässä on esitetty muun muassa opiskelijamaksujen poistamista tutkintoa vailla olevilta, mutta taloustilanteen heikentyessä sekin ehdotus on jäänyt odottamaan parempia aikoja, Lyly pahoitteli.

Uraauurtavaa yhteistyötä yrittäjäjärjestön kanssa

SAK:n ja Suomen Yrittäjien Yhteistyöllä osaamista -seminaari Tampereella oli ensimmäinen viiden seminaarin sarjasta. Muut neljä seminaaria järjestetään loppuvuonna 2009 ja alkuvuonna 2010 Kuopiossa, Turussa, Helsingissä ja Oulussa.

Lylyn mukaan yhteinen osaamisen parantamiseen tähtäävä hanke SAK:n ja yrittäjäjärjestön kanssa on historiallinen. Työntekijät kuin yritykset pärjäävät vain sillä, että ne pitävät oman osaamisensa ajan tasalla, Lyly katsoo.