Juusto pääsee taas Venäjän markkinoille - jalostamaton liha yhä pannassa

23.04.2001 09:20
SAK

Valion mukaan Venäjä on alkanut päästää markkinoilleen suomalaista juustoa ja muita maitojalosteita. Sen sijaan jalostamattoman lihan vienti EU-alueelta Venäjälle on yhä kielletty. Kielto koskee muun muassa ruhoja ja eläviä sorkkaeläimiä. Venäläislehdet eivät ole vahvistaneet tietoa.

Venäjä kielsi 26.3. liha- ja maitotuotteiden viennin EU-maista Venäjälle. Päätöstä perusteltiin EU-alueen suu- ja sorkkataudilla.

Suomalaisista yrityksistä kielto iski pahiten Valioon, jonka vientijuustot uhkasivat pilaantua varastoihin. Valion ulkomaanjohtaja Veijo Meriläinen kertoo Hufvudstadsbladetissa, että Venäjän rajoitusten jatkuminen olisi pakottanut Valion vähentämään juustoloidensa tuotantoa.

Venäjän markkinat ovat Valiolle merkittävät. Kahdeksan prosenttia yrityksen myynnistä suuntaa Suomen itärajan taakse. Venäjä on lähes viidenneksen osuudellaan Suomen elintarvikeviennin tärkein kohdemaa. Viime vuonna elintarvikkeiden vienti Venäjälle kasvoi 13 prosenttia.

Venäjän elintarviketeollisuus on vahvistunut vuoden 1998 talouskriisin jälkeen, mutta maan maataloustuotanto ei kykene tyydyttämään alan jalostuslaitostensa tarpeita. Muun muassa Pietarin lihanjalostamot ovat riippuvaisia ulkomaisesta raaka-aineesta.

Moni asiantuntija on sitä mieltä, että lihakaupan esteiden tarkoituksena on vahvistaa paikallista maataloustuotantoa ja että viranomaisten viittaus EU-maiden suu- ja sorkkatautiin on pelkkä tekosyy. Myös Venäjällä esiintyy suu- ja sorkkatautia.

Ajankohtaista Suomen ulkopuolelta toimittaneet
ja

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.