Julkisissa hankinnoissa työolot huomioon – uusi direktiivi sinettiä vaille valmis

Tulevaisuudessa kunta tai valtio voi tarjouskilpailuja järjestäessään ottaa entistä paremmin huomioon yritysten työehdot ja -olot. Enää halvin hinta ei kelpaa valinnan perusteeksi. Näin tapahtuu, jos Euroopan unionin direktiivistä tehdään lopulliset päätökset syksyllä.
07.08.2013 11:11
SAK
SAK:n elinkeinopoliittinen asiantuntija Pia Björkbacka.

Direktiivin mukaan julkisia hankintoja toteuttavien yritysten tulee noudattaa työ-, sosiaali- ja ympäristöoikeuden EU-sääntelyä, kansallisia lakeja, työehtosopimuksia sekä kansainvälisiä sopimuksia.

SAK:n elinkeinopoliittinen asiantuntija Pia Björkbacka on tyytyväinen uudistukseen. Hänen mukaansa halvimmassa tarjouksessa myös työntekijöiden palkat saattavat olla pienimmät.

– Jatkossa kunnan tai valtion ei myöskään tarvitse pelätä, että valitsematta jäänyt halvimman tarjouksen tekijä vie asian markkinaoikeuteen, Björkbacka kertoo.

Direktiivi tekee entistä selvemmäksi, että Suomessa työskenteleviin ulkomaalaisiin pitää soveltaa suomalaisia työlakeja ja työehtosopimuksia.

– Jos ulkomaalainen työskentelee suomalaisia työkavereitaan pienemmällä palkalla, on hänen itsensä, liittojen tai viranomaisten aikaisempaa helpompi puuttua syrjintään.

Euroopan parlamentti ja neuvosto ovat saavuttaneet direktiivistä sopimuksen, mutta lopulliset päätökset tehdään syksyllä. Uusi lainsäädäntö tullee voimaan vuonna 2015.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.