Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset "Joustoturvasta ennakoiva…

Uutinen

"Joustoturvasta ennakoivampi ja uutta työtä turvaava"

Janne Metsämäki

SAK haluaa parantaa työttömyysturvaa

SAK:n mielestä suomalainen joustoturva on rakennettava työttömyysturvan parantamiseen ja aktiivisen työllistämisen varaan. SAK:n tänään keskiviikkona julkistamassa joustoturvapuheenvuorossa esitetään joustoturvan keskeiseksi elementiksi ennakoivaa ja uuden työn turvaavaa toimintamallia.

Maailmantalouden avautuminen ja teknologian kehitys merkitsevät muutosten nopeutumista. Työpaikkoja syntyy ja häviää kiivaassa tahdissa. Yhä harvemmat palkansaajat ovat koko työuransa ajan saman työnantajan palveluksessa. EU:ssa käydään keskustelua joustoturvasta, jonka avulla voidaan yhdistää työelämässä tarvittava joustavuus ja turvallisuus. Suomen omaa joustoturvamallia valmistellaan työministeri Tarja Cronbergin johdolla toimivassa kolmikantatyöryhmässä.

– Joustoturvan avulla on turvattava silta työstä työhön ja ammatista toiseen, korostaa Janne Metsämäki, joka edustaa SAK:ta työministeriön joustoturvatyöryhmässä. Muutosturvaa kehittämällä ja aktiivisen työvoimapolitiikan palveluita ja voimavaroja parantamalla työnhakijoiden aktivointiaste on SAK:n mukaan nostettava 60 prosenttiin. Kaikilla työntekijöillä on SAK:n mielestä oltava mahdollisuus koulutukseen ja työssä oppimiseen joustavasti osana työsuhdetta.

– Joustoturvan kehittämisessä painopisteen tulee olla aktiivisen työvoimapolitiikan tehostaminen, työttömyysturvan tason parantaminen sekä työn ja sosiaaliturvan toimiva yhteensovittaminen. Työn perässä muuttamista on tuettava nykyistä enemmän. Asuntopolitiikka on tärkeä osa joustoturvaa. Tarvitaan riittävästi kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja ja tukea entisen asunnon myyntiin, jos joudutaan muuttamaan töihin toiselle paikkakunnalle, SAK listaa vaatimuksiaan joustoturvalle.

SAK:n mukaan ennakoivan joustoturvan avulla voidaan parantaa yrityskohtaista varautumista muutoksiin, jos lakisääteisiin suunnitelmiin otetaan mukaan koulutus- ja rekrytointitarpeet sekä toimenpiteet työvoiman vähentämistilanteissa.

– Suurten yritysten riskienhallintasuunnitelmiin tulee ottaa mukaan toimintasuunnitelma irtisanomistilanteiden varalta. Lisäksi tarvitaan paikkakuntakohtaisia valmiussuunnitelmia suurten työpaikkojen irtisanomisten varalta. Irtisanomistilanteissa on oltava riittäviä tukipaketteja niin yhteiskunnan kuin yritysten järjestäminä. Yritysten yhteiskuntavastuusta on tehtävä todellista, Metsämäki sanoo.

Joustoturvamalliin kuuluu myös se, että yhdistetään tuottavuuden kasvu ja työhyvinvoinnin edistäminen työpaikoilla. Työpaikoista on tehtävä nykyistä perheystävällisempiä ja lisättävä mahdollisuuksia elämäntilanteen mukaisiin joustoihin.

SAK:n joustoturvapuheenvuoro löytyy oikeanpuoleisen palstan linkin kautta.