Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Joustava työvoima nosti Suomen…

Uutinen

Joustava työvoima nosti Suomen lamasta

SAK:n Kirsti Palanko-Laaka: Nyt tarvitaan myös turvallisuutta

Kirsti Palanko-Laaka

Tuoreen tutkimuksen mukaan joustava työvoima on ollut Suomen talouden menestyksen takana. Eri yliopistojen yhteistyönä syntynyt tutkimus pitää joustavia työmarkkinoita ja toimivaa aluejärjestelmää syynä siihen, että Suomi selvisi lamasta ja siirtyi taloudellisen kasvun uralle. Työntekijät olivat halukkaita vaihtamaan ammattia, hankkimaan lisäkoulutusta, liikkumaan alueellisesti ja valmiita tekemään vaikka pätkätöitä. Se takasi hyvin toimivat työmarkkinat ja talouden rakennemuutoksen.

SAK:n työympäristöosaston johtaja Kirsti Palanko-Laaka pitää tutkimustietoa oikeana:

– 90-luvun laman aikana ja sen jälkeen joustavat työajat ja työvoiman käyttötavat tulivat suomalaisille työpaikoille jäädäkseen. Osin joustavuus on saatu aikaan hallitusti työehtosopimuksien paikallisen sopimisen kautta, osin hallitsemattomasti.

Työvoiman joustavuuden lisääntymisellä on kuitenkin ollut myös varjopuolensa. Palanko-Laakan mukaan työvoiman käyttötavoissa vallitseekin tällä hetkellä villi länsi.

– Neljäsosa työsuhteista on osa-aikaisia, määräaikaisia, vuokra- tai muita epätyypillisiä työsuhteita. Joustoissa onkin menty liian pitkälle. Ne ovat johtaneet kärjistyviin ongelmiin, kuten elämänhallinnan menetykseen, työssä jaksamisen ongelmiin ja vaikeuksiin sovittaa yhteen työ- ja perhe-elämä.

SAK edellyttää, että työntekijätkin saavat nyt osansa talouden menestyksestä. Jatkuvan muutoksen aikana tarvitaan myös turvallisuutta.

– Nykyisinä hyvinä aikoina emme ole läheskään aina saaneet vastakaikua, kun olemme vaatineet työnantajan vastuun lisäämistä työntekijöiden ammatillisen osaamisen ylläpitämisestä, työsuhteen turvallisuudesta, työllä ansaitun toimeentulon riittävyydestä tai työssä jaksamisesta. Myös valtiovallan on omalla politiikallaan pidettävä huolta siitä, että kansallinen menestys ja kasvun tulokset jakaantuvat tasaisesti eri väestöryhmille, sanoo Kirsti Palanko-Laaka.

Professori Pertti Koistisen ja ILO:n työvoimaosaston johtajan (emerit.) Werner Sengenbergerin toimittama ja Tampere University Pressin julkaisema tutkimus ”Labour Flexibility – A Factor of the Economic and Social Performance of Finland in the 1990s” julkistettiin maanantaina 5.8.2002. Tutkimuksesta löytyy lisätietoja mm. Suomen Akatemian Internet-palvelussa.