Joustava työaika johtaa pidempään työuraan
Työntekijät, joilla on mahdollisuus vaikuttaa omiin työaikoihinsa, jatkavat keskimäärin 9,5 kuukautta pidempään työssä kuin työntekijät, jotka kokevat vaikutusmahdollisuutensa vähäisiksi.
Työterveyslaitoksen tuoreen kunta-alan työpaikoissa tehdyn tutkimuksen mukaan mahdollisuus joustaviin työaikoihin on vahva työuran jatkamista ennustava tekijä. Työntekijän hyvät vaikutusmahdollisuudet omiin työaikoihin auttoivat jaksamaan eläkeiän yli silloinkin, kun työntekijän terveys oli heikentynyt.
SAK:n kehittämispäällikkö Juha Antila ei ole yllättynyt tuloksesta. Samansuuntaisia tuloksia saatiin SAK:n kaksi vuotta sitten tekemässä työolobarometrissa, johon haastateltiin yli 1 200 SAK:laisten liittojen jäsentä. Barometrin mukaan työntekijöiden tarpeista lähtevät työaikajoustot lisäävät selvästi työtyytyväisyyttä.
– Työ koetaan mielekkäämmäksi, mikä auttaa jaksamaan työssä ja jatkamaan pidempään työelämässä.
Antila huomauttaa, että vastaavia tuloksia on saatu suoraan työpaikoilta, joissa on esimerkiksi ikäohjelmien avulla onnistuttu nostamaan työntekijöiden eläkkeelle jäämisikää.
– Saatavilla on runsaasti faktaa työaikojen konkreettisesta vaikutuksesta työurien pituuteen ja työntekijöiden halukkuuteen jatkaa työssä yli alimman vanhuuseläkeiän.
Käynnissä olevissa työmarkkinajärjestöjen eläkeneuvotteluissa pöydällä ovat myös työelämän laatuun, kuten työhyvinvointiin, liittyvät asiat. Palkansaajajärjestöt ovat korostaneet, että ilman työelämän laadullisia parannuksia työuria on käytännössä vaikea pidentää.