Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Joustava hoitoraha kannustaa p…

Emma ja Susanna

Uutinen

Joustava hoitoraha kannustaa palaamaan töihin

SAK kiirehtii toteuttamaan esityksen joustavasta hoitorahasta.

Ilkka KaukorantaEkonomisti Ilkka Kaukoranta Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestöstä korostaa, että toteutuessaan sosiaali- ja terveysministeriön (STM) työryhmän esitykset tekevät osa-aikatyöstä nykyistä kannattavampaa pienten lasten vanhemmille. Samalla se kannustaisi pienten lasten vanhempia palaamaan aiemmin töihin.

– Nykyään taloudellinen kynnys siirtyä kotihoidon tuelta osa-aikatyöhön on usein korkea, Kaukoranta korostaa.

Työryhmä esittää, että alle 3-vuotiaiden lasten vanhemmille maksettava osittainen hoitoraha korvattaisiin uudella joustavalla hoitorahalla. Se olisi 240 euroa, jos vanhemman työaika on korkeintaan 22,5 tuntia viikossa tai 60 prosenttia alan kokopäivätyön työajasta. Jos työaika on enintään 30 tuntia viikossa tai 80 prosenttia alan kokopäivätyön työajasta, joustava hoitoraha olisi 160 euroa. Nykyinen osittainen hoitoraha on noin 96 euroa. Työryhmä esittää myös päivähoitomaksujen määräytyvän vastaisuudessa tuntiperusteisesti.

– Osa-aikatyöhön siirtyvä ryhtyy maksamaan päivähoitomaksuja. Myös työmatkasta aiheutuu usein kuluja. Usean sadan euron suuruinen kotihoidon tuki korvautuu alle sadan euron osittaisella hoitorahalla ja pienellä osa-aikatyön palkalla. Nykyinen tukijärjestelmä johtaa siihen, että osa-aikatyön vastaanottamien ei usein ole etenkään pienituloisille pienten lasten vanhemmille houkuttelevaa, Kaukoranta laskee.

Tasa-arvoa työelämään ja perheeseen

Tilanne onkin Kaukorannan mukaan johtanut siihen, että monissa perheissä on käytännössä valittu vain kokoaikatyön ja kotihoidon tuen välillä, vaikka perheen kannalta osa-aikatyö olisi mielekkäämpi ratkaisu.

Hän pitää oleellisena myös sitä, että paluu työelämään osa-aikatyön kautta vähentää pitkien poissaolojen vaikutusta tulevaan ura- ja palkkakehitykseen sekä eläkkeeseen. Pitkät poissaolot koskevat naisia huomattavasti useammin kuin miehiä. Joustava hoitoraha siis lisäisi palkkatasa-arvoa.

– Suurempi hoitoraha parantaa myös perheen sisäistä tasa-arvoa, koska se todennäköisesti kannustaa myös isiä lyhentämään työaikaansa. Niin äitien olisi helpompi palata työelämään, Kaukorantaa pohtii.

Hallitus päättää STM:n työryhmän esitysten toteuttamisesta kehysriihessä maaliskuussa.

Lisätiedot

SAK:n ekonomisti Ilkka Kaukoranta, puh. 040 752 8637