Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Jättimäiset irtisanomiset uhka…

Moni työntekijä on joutunut tänä vuonna palkattomalle vapaalle Kiinassa.

Uutinen

Jättimäiset irtisanomiset uhkana Kiinassa

Kiinan talouskasvu hidastui 6,7 prosenttiin tämän vuoden alkupuolella. Työntekijöille on tiedossa irtisanomisia ja säästötoimia.

Kiinan hallitus ilmoitti helmikuussa jättimäisistä irtisanomisista maan hiili- ja terästeollisuudessa ylituotannon vähentämiseksi. Lähes kahta miljoonaa työntekijää odottaa irtisanominen. Ala työllistää yhteensä 12 miljoonaa työntekijää.

China Labour Bulletin CLB:n mukaan irtisanomiset eivät vielä ole toteutuneet, sillä hallitus varoo aiheuttamasta levottomuutta. Se pelkää lakko- ja protestiaaltoa. Monissa valtion omistamissa yhtiöissä työntekijöitä ei ole virallisesti irtisanottu, mutta käytännössä he ovat palkattomalla vapaalla. CLB:n mukaan tilanne on kestämätön pitkällä aikavälillä.

Lakkoaalto palkkarästien takia

Vaikka Kiinan talous on alkanut näyttää tasaantumisen merkkejä, teollisuuden vaikeuksista kertoo esimerkiksi se, että työntekijät joutuvat turvautumaan lakkoihin ja protesteihin saadakseen palkkarästinsä ja muut rahalliset etuudet maksuun.

Tammikuussa, juuri ennen kiinalaista uutta vuotta, työntekijät eritoten rakennus- ja terästeollisuudessa järjestivät yli viisi sataa lakkoa tai protestia, joissa he vaativat palkkarästejä maksettaviksi.

Uuden vuoden jälkeen tilanne palautui niin sanotusti normaaliksi. Helmikuussa järjestettiin noin 200 ja maaliskuussa 170 lakkoa tai protestia.

Työntekijöiden aktivismi kasvussa

Kiinassa toimii yksi ja ainoa ammattiliittojen keskusjärjestö ACFTU, joka on osa maan kommunistista hallintoa, eikä se näin ollen edusta vapaata ammattiyhdistysliikettä.

Työntekijöiden oma aktivismi ja lakot ovatkin lisääntyneet viime vuosina. Työntekijät ovat itse järjestäytyneet ja järjestäneet lakkoja. Joissain tapauksissa he ovat onnistuneet neuvottelemaan työnantajan kanssa paremmista eduista, mutta useimmiten aktivistit joutuvat työnantajansa irtisanomiksi.

On tavallista, että lakkojohtajat pidätetään, heitä pidetään putkassa pari päivää ja sitten vapautetaan varoituksella. Heitä syytetään esimerkiksi järjestyksen häiritsemisestä, sillä lakon järjestäminen tai siihen osallistuminen ei ole laitonta.

China Labour Bulletin CLB on Hongkongissa toimiva kansalaisjärjestö, joka tukee laillisia oikeuksiaan puolustavia työläisiä manner-Kiinassa tarjoamalla muun muassa oikeusapua ja työlainsäädäntöä koskevaa koulutusta.

Tanja Harjuniemi