Japanin ay-liike vaatii parannuksia ulkomaisten työntekijöiden asemaan

Japanissa työskentelee harjoittelijan nimikkeellä noin 150 000 ulkomaista työntekijää. Heidän olonsa ovat usein orjuutta muistuttavia. Ammattiyhdistysliike vaatii parannusta tilanteeseen.
27.02.2014 15:26
SAK
Rakentajien aamukokous Kiotossa

Japanin väestö vanhenee ja ulkomaisen työvoiman tarve kasvaa. Maa suhtautuu kuitenkin nurjasti maahanmuuttoon. Siksi vuodesta 1993 on toiminut järjestely, jossa maahan voi tulla enintään kolmeksi vuodeksi työharjoitteluun.

Todellisuudessa se tarkoittaa raskasta työntekoa sekä vähäisiä laillisia oikeuksia. Lähes poikkeuksetta muualta Aasiasta, etupäässä Kiinasta, tulevat työläiset päätyvät 3K-töihin. 3K tulee sanoista kitsui (vaativaa), kitanai (likaista), ja kiken (vaarallista).

Maailman ammattiyhdistysten liitto ITUC raportoi, että käytännössä harjoittelijoilla ei ole järjestäytymisoikeutta. Koska maahan pääsy vaatii japanilaisosapuolen hyväksynnän, ulkomaalaiset ovat voimattomia olojensa parantamiseen.

Associated Press raportoi tekstiilitehtaasta, jossa kiinalaiset peräsivät 16 kuukauden maksamattomia palkkojaan. Heille annettiin vaihtoehdoiksi lähettäminen kotiin niine hyvineen tai anteeksipyyntö ja työn jatkaminen.

Muutama lähti kotiin ja lentokentällä työnantaja antoi heille 5 300 euroa ammattiliiton puututtua asiaan. Raha riitti vain kiinalaisen harjoittelupaikan välittäjän palkkioon.

Järjestelmä remontoitava perinpohjaisesti

Virallisten tilastojen mukaan vuonna 2012 raportoitiin 197 väärinkäyttötapausta. Niissä oli kyse muun muassa maksamattomista palkoista. Todellinen luku on paljon tätä suurempi, ay-aktiivit arvioivat.

Japanin ammattiliittojen keskusjärjestö Rengo kertoo monista väärinkäytöksistä. Työntekijöiden passeja on takavarikoitu ja heiltä on peritty kohtuuttomia asumiskustannuksia. Vähimmäispalkkoja ei ole aina noudatettu eikä työterveydenhuollosta huolehdittu.

Rengo vaatii harjoittelijajärjestelmän perusteellista tutkimista. Mikäli tarpeen, nykyinen käytäntö on lakkautettava. Sääntöjä tulisi tarkentaa muun muassa varmistamalla, että harjoittelijoita on vain yksi 20 vakituista työntekijää kohti.

– Meidän on lopetettava harhautus. Jos meillä on tarve tuoda maahan ulkomaista työväkeä, silloin meidän on kutsuttava heitä työläisiksi ja kohdeltava siten, sanoo ZWU All United Workers Unionin varapuheenjohtaja Ippei Torii Asahi Shimbun -lehdessä.

Heikki Jokinen

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.