ITUCin vuosiraportti: finanssikriisi heikensi työntekijöiden asemaa Euroopassa
Viime vuosien kansainvälinen talouden taantuma on huonontanut työntekijöiden asemaa eri puolilla Eurooppaa. Palkkojen leikkaukset, eläkeuudistukset ja budjettien tiukennukset ovat johtaneet laajoihin mielenosoituksiin. Yleislakkoja on nähty Espanjassa, Kreikassa, Portugalissa ja Ranskassa.
Eurooppa on perinteisesti ollut koko maailman mittakaavassa sosiaalisten oikeuksien mallialuetta. Tilanne ei enää ole niin hyvä kuin ennen. Myös Euroopassa työntekijät ovat yhä varovaisempia ilmoittamaan viranomaisille järjestäytymisoikeuden loukkauksista, koska työpaikan menettämisen pelko on todellinen. Järjestäytymistä haittaavat epäsäännölliset työsuhteet; esimerkiksi Valko-Venäjällä 90 prosenttia kaikista työsuhteista on määräaikaisia.
Monissa muissakin Euroopan reunavaltioissa työntekijöiden järjestäytymisoikeudet ovat koetuksella. Venäjällä ja Ukrainassa ammattiyhdistyksen perustaminen on usein vaikeaa, vaikka laki takaakin oikeuden siihen. Turkissa raportoitiin viime vuonna lukuisia oikeuksien rikkomisia: ainakin 350 ammattiyhdistysaktiivia sai potkut liitossa toimimisen takia.
Kansannousun kokeneissa arabimaissa ay-liike on usein ollut itsevaltaisen hallinnon pelinappula. Nyt itsenäisiä järjestöjä on vähitellen perustettu esimerkiksi Egyptiin
– Arabimaat tarvitsevat kuitenkin vielä paljon tukea järjestäytyessään ammatillisesti. Järjestäytymisoikeus on hyvin olennainen osa demokratiaa ja vakaata taloutta. Ilman sitä vapailla vaaleilla valittu hallintokaan ei voi taata yhteiskunnallista ja sosiaalista kehitystä, muistuttaa SAK:n kansainvälisten asioiden johtaja Marjaana Valkonen.
Latinalainen Amerikka vaarallisin ay-aktiiveille
Edelleen työntekijöiden oikeuksien puolustajat saavat pelätä myös henkensä edestä eri puolilla maailmaa. Viime vuonna murhattiin 90 ay-aktiivia, josta yli puolet Kolumbiassa. Lisäksi ainakin 2 500 ihmistä pidätettiin. Latinalainen Amerikka on säilyttänyt kyseenalaisen asemansa vaarallisimpana maanosana ammattiyhdistysliikkeen aktiiveille.
– Suomen hallituksen on omassa kehityspolitiikassaan edistettävä kunnon työtä ja vah-vistettava ay-oikeuksia, vaatii Valkonen. Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASK tekee omissa hankkeissaan tärkeää työtä juuri näiden asioiden tukemiseksi.
Tiedot käyvät ilmi ITUCin vuosiraportista, joka julkaistiin tänään. Raporttiin kootaan vuosittain tiedot ammattiyhdistysoikeuksien tilasta ja niiden loukkauksista ympäri maailmaa. Nyt mukana on 143 maata.
Koko raportti löytyy ITUCin verkkosivuilta.