Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset ITUC: Intian on lievennettävä …

Uutinen

ITUC: Intian on lievennettävä ay-oikeuksien rajoituksia

Intian lippu

Intian lainsäädäntö sekä viranomaisten ja työnantajien toiminta rajoittavat ay-oikeuksia tavalla, joka loukkaa vakavasti työelämän kansainvälisiä perusnormeja. Näin päättelee Ay-liikkeen maailmanjärjestö ITUC tuoreessa analyysissään työelämän kansainvälisten perusnormien toteutumisesta Intiassa.

Lainsäädäntö ei velvoita yksityisen sektorin yrityksiä tunnustamaan ay-järjestöjä neuvotteluosapuoliksi. Raportin mukaan monessa yrityksessä toimii työnantajien perustamia ja hallitsemia ”ay-järjestöjä” tai ”työläiskomiteoita”, joiden ideana on ehkäistä työntekijöiden itsenäisten paikallisten ay-järjestöjen synty.

Hallituksen pakkosovittelumahdollisuus mielivaltainen

Julkisen sektorin työntekijöillä ei ole lakko-oikeutta ja heidän oikeuksiaan neuvotella työehdoista on rajoitettu. Lisäksi hallitus voi määrätä pakkosovittelun kiistassa, joka on puhjennut ”olennaisia palveluja” tarjoavan työnantajan ja työntekijöiden välillä. ITUC huomauttaa, että se voi mielivaltaisesti rajoittaa palkansaajien oikeutta puolustaa etujaan, koska olennaisia palveluja ei laissa määritelty.

Intian vuonna 2001 uudistetussa ammattiliittolaissa edellytetään, että ay-järjestö edustaa vähintään 100 työntekijää tai 10 prosenttia yrityksen työvoimasta, jotta ay-järjestö saisi tunnustetun aseman. Aiemmin siihen riitti 7 työntekijän edustaminen. ITUC pitää uutta vähimmäismäärää kohtuuttoman suurena.

Keralan osavaltio on kieltänyt yleislakot, eikä ammattiliittolakia sovelleta Intian vuonna 1975 itseensä liittämässä Sikkimissä. Uusilla aloilla, kuten puhelinpalvelukeskuksissa ja televiestintäalalla, työntekijöiden ay-oikeudet ovat vähäiset. Erikoistalousvyöhykkeillä työtaistelusta on tehtävä ennakkoilmoitus 45 päivää ennen sen alkamista.

Lakkolaisia pahoinpidelty

Raportissa todetaan, että ay-oikeuksien toteutumisen valvonta on ollut aivan riittämätöntä. Järjestäytyneiden työntekijöiden syrjintä on ollut tavallista, samoin lakkolaisten erottaminen, pidättäminen ja pahoinpitely. Pahimmissa tapauksissa lakkolaisia on tulitettu ampuma-aseilla.

ITUC esittää raportin lopussa 21 suositusta, joiden noudattaminen parantaisi merkittävästi työelämän kansainvälisten perusnormien toteutumista Intiassa. Kolmannes suosituksista koskee järjestäytymis-, neuvottelu- ja lakko-oikeuksien nostamista kansainvälisten normien tasolle. Muut suositukset tähtäävät muun muassa lapsi- ja pakkotyön vähentämiseen sekä tasa-arvon parempaan toteutumiseen työelämässä.