Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Itsensä työllistäjät pudonneet…

Itsensä työllistäjien määrä on viime vuosina kasvanut.

Uutinen

Itsensä työllistäjät pudonneet harmaalle alueelle

Itsensä työllistäjien tilanne puhuttaa ja se on noussut myös ammattiliittojen työlistalle. SAK on mukana ammattiliittojen yhteistyöryhmässä, jossa mietitään, miten itsensä työllistäjien asemaa voidaan parantaa.

Timo KoskinenSilpputyöläinen, keikkatyöläinen, freelancer, osa-aikayrittäjä, pakkoyrittäjä – termejä on monia ja ne saattavat helposti mennä sekaisin. Yhteistä niille on, että kaikki ovat itsensä työllistäjiä.

SAK:n päälakimiehen Timo Koskisen mukaan itsensä työllistäjien ongelmat liittyvät eri työntekomuotojen välillä liikkumiseen, tulojen epäsäännöllisyyteen, huonoon tietämykseen sosiaaliturvasta sekä heikkoon neuvotteluasemaan.

Laki tunnistaa tällä hetkellä työntekijän ja yrittäjän.

– SAK haluaa selkeyttää linjanvetoa näiden ryhmien välillä, linjaa Koskinen.

– On tärkeää, että työsuhteen tunnusmerkistöstä pidetään kiinni ja siten selkeytetään tilannetta nykyisestä. Tällä hetkellä maan hallituksella tuntuu olevan haluja kasvattaa työntekijän ja yrittäjän välitilaan jäävää ryhmää entisestään.

Koskinen painottaa todella monen asian riippuvan siitä, onko työn tekijä yrittäjä vai työsuhteessa.

– Asema vaikuttaa sosiaaliturvaan, vakuutuksiin ja eläkkeeseen.

Ammattiliittojen itsensä työllistäjien yhteistyöryhmä – ITSET – on ammattiliittojen välinen epävirallinen elin, jossa pureudutaan itsensä työllistäjien ongelmiin ja mietitään keinoja parantaa heidän asemaansa.

Ryhmään kuuluu edustajia palkansaajakeskusjärjestöjen lisäksi SAK:laisesta julkisten ja hyvinvointialojen liitosta JHL:stä ja Palvelualojen ammattiliitto PAM:ista, Journalistiliitosta, Tieteentekijöiden liitosta, taide- ja kulttuurialojen ammattiliitto Takusta ja toimihenkilöliitto Ertosta. Toimitustyö, luovat alat ja tutkimus ovat aloja, joissa työsuhteen ja yrittäjyyden välimaastossa liikkuminen on arkipäivää.

SAK:sta yhteistyöryhmässä ovat mukana päälakimies Timo Koskinen ja työllisyysasioiden päällikkö Pirjo Väänänen.

Miksi ryhmä päätettiin perustaa?

– Kentältä alkoi kuulua äänenpainoja, että itsensä työllistäjien asiat on saatava kuntoon. Siitä tässä ryhmässäkin on kyse.

ITSET- yhteistyöryhmän käsialaa on muun muassa keikkatyöläisen sosiaaliturvaopas joka tehtiin yhdessä Eläketurvakeskuksen ja Maatalousyrittäjien eläkelaitoksen Melan kanssa. Opas julkaistiin keväällä ja löytyy ryhmän verkkosivuilta.

Osa yrittäjistä on pakkoyrittäjiä

SAK on tuonut yhteistyöryhmässä esiin pakkoyrittäjyyteen liittyviä ongelmia. Tilastokeskuksen tutkimuksen mukaan vain noin 40 prosenttia itsensä työllistäjistä on toiminut yrittäjänä omasta tahdostaan.

– Voi perustellusti kysyä, kuinka vapaasta yrittäjyydestä on kyse, jos toimeksiantajia on tasan yksi ja oma yritys on täysin riippuvainen tästä toimeksiantajasta. Tällaisessa tilanteessa edellytykset aitoon yritystoimintaan ovat hyvin heikot, sanoo Koskinen.

Hän kertoo esimerkin elävästä elämästä.

– Trukinkuljettajien oli valittava lopputilin ja yrittäjäksi ryhtymisen välillä. Trukki oli työn toimeksiantajan omaisuutta. Siinä jäi uudelle yrittäjälle aikamoinen haaste lähteä etsimään uusia asiakkaita.

Timo Koskinen korostaa, että edellä kuvattu näennäisyrittäminen on ääriesimerkki ja ilmiönä melko harvinainen.

Johannes Waris