Itävallan ÖGB:n sisäisestä jäsenäänestyksestä sopimusyhteiskunnan riemuvoitto

26.10.2001 18:52
SAK

SAK:n itävaltalaisen veljesjärjestön ÖGB:n jäsenäänestyksessä peräti 95 % vastaajista kannatti maassa vallitsevaa kollektiivista työehtosopimusjärjestelmää. Äänestysprosentti oli 54 eli yli 800 000 ÖGB:n jäsentä otti asiaan kantaa.

SAK:n itävaltalainen veljesjärjestö ÖGB on Keski-Euroopan vahvimpia keskusjärjestöjä 1,4 miljoonine jäsenineen. Se on myös maan ainoa keskusjärjestö 11 liittoineen. ÖGB:n asema itävaltalaisessa työehtosopimusjärjestelmässä on ollut varsin keskeinen useita vuosikymmeniä: puhutaan itävaltalaisesta yhteiskuntakumppanuudesta, "Sozialpartnerschaftista", jolle ovat ominaisia keskitetyt, sitovat sopimukset ja näitä tukeva hyvinvointimalli. Poliittisella kartalla yhteiskuntakumppanuuden keskeisiä akseleita ovat olleet maan nykyinen pääoppositiopuolue SPÖ (sosialidemokraatit) ja liittohallituksen kansleripuolue VPÖ (kansanpuolue).

Asetelmat muuttuivat radikaalisti loppuvuodesta 1999, kun kansanpuolue otti hallituskumppanikseen äärioikeistolaisen Jörg Haiderin johtaman FPÖ:n (vapauspuolueen). Wolfgang Schüsselin johtama liittohallitus joutuikin EU:ssa paitsioon, koska Haiderin vierasvihaiseen ja antieurooppalaiseen linjaan suhtaudutaan muualla Euroopassa suurin epäilyksin. Boikotti purettiin myöhemmin saman hallituskoalition kuitenkin jatkaessa.

Ammattiyhdistysliikkeen mielestä Schüsselin hallitus on pyrkinyt heikentämään yhteiskuntakumppanuutta, sosiaaliturvaa ja hyvinvointivaltion perustaa. Erityisesti vapauspuolue on käynyt suoraan hyökkäykseen ÖGB:tä vastaan.

Tämä huipentui tämän vuoden elokuussa, jolloin ÖBG:n (ja myös Euroopan Ammatillisen Yhteisjärjestön EAY:n) puheenjohtaja Fritz Verzetnitsch, 56, joutui henkilökohtaisen ajojahdin kohteeksi. Wienin bulevardilehdistö väitti Verzetnitschin nauttivan huikeata palkkaa - tämä saa lisätuloja kansanedustajan tehtävistään - ja rilluttelevan ulkomailla. Verzetnitsch olikin tuolloin lomalla ulkomailla: vaimonsa kanssa vaeltelemassa Kanadassa ja ihan omaan laskuun.

ÖGB päätti kääntää keskustelun asiallisille urille ja järjesti syys- ja lokakuun vaihteessa jäsenäänestyksen. Tällöin järjestön jäseniltä kysyttiin seitsemän kysymystä, jotka koskivat Itävallan neuvottelu- ja yhteiskuntamallin perusasioita.

Äänestystulos julkistettiin 19.10. Kävi ilmi, että ÖGB:n linjalla ja Verzetnitschillä on jäsenten vankka tuki takanaan. Kaikissa kysymyksissä noin 90 % jäsenistä oli ÖGB:n linjoilla.

Tulos on tulkittu itävaltalaisen yhteiskuntakumppanuuden riemuvoitoksi. Ainakin se on kirvelevä tappio Jörg Haiderille, jonka linja on sekoitus nationalismia ja uusliberalismia.

Markku Jääskeläinen

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.