Isäkuukausi ei lohduta pätkätyöläistä
SAK:n palvelualojen neuvottelukunta:
Perhevapaisiin on lain mukaan nykyään oikeus niin isillä kuin äideilläkin. Käytännössä isät kuitenkin vain harvoin käyttävät hyväkseen mahdollisuutta jäädä kotiin hoitamaan lapsia. Perhevapaiden kasautumisesta naisille ja naisvaltaisille aloille aiheutuu monenlaisia ongelmia. Mm. perhevapaista aiheutuvia kustannuksia on haluttu tasata nais- ja miesvaltaisten alojen kesken. Yhtenä ratkaisuksi on esitetty pelkästään isille varattua omaa vanhempainlomakuukautta – ns. isäkuukautta.
Isien kannustaminen perhevapaiden käyttöön on tärkeää. Erityinen isäkuukausi ei kuitenkaan SAK:n palvelualan neuvottelukuntaan kuuluvien liittojen jäsenten näkökulmasta lisää tasa-arvoa. Perhevapaiden epätasaisen jakautumisen syyt ovat paljolti muualla kuin vain miesten ja naisten lastenhoitovastuuseen liittyvissä asenteissa.
Myyjinä, tarjoilijoina ja siivoojina työskentelevät palkansaajat – naiset – työskentelevät epävarmoissa, usein määräaikaisissa, työsuhteissa ja osa-aikatyössä. Perhevapaiden tasa-arvoinen jakaminen ei näissä perheissä ole edes teoriassa mahdollista. Isäkuukausi jää yleensä haaveeksi perheille, joissa äidillä on määräaikainen työsuhde. Kun äidillä ei ole tietoa työsuhteen jatkumisesta tai uudesta työsuhteesta, on kohtuutonta odottaa, että isä voisi lain edellyttämällä tavalla ilmoittaa kahta kuukautta etukäteen aikeestaan jäädä perhevapaalle.
Toinen perusongelma on perheiden toimeentulo. Naiset palkat ovat Suomessa edelleen vain noin 80 prosenttia miesten palkoista. Isompituloisen jääminen kotiin on monelle perheelle käytännön mahdottomuus. Erityisesti perheissä, joissa nainen on osa-aikatyössä, ei vanhempainvapaita tosiasiassa voida jakaa. Osa-aikaisen äidin tuloilla ei perhettä elätetä, jos isä jää kotiin lasten kanssa. Asunto- ja opintolainojen kanssa painiskeleville pienten lasten vanhemmille yhtälö on mahdoton.
Perheen ja työn yhteensovittamisen ja tasa-arvoisen työelämän kannalta merkittävin ongelma ovat vaatimukset yhä suuremmasta joustamisesta työelämän hyväksi. Todellisia ongelmia työn ja perheen yhteensovittamisen kannalta SAK:n palvelualan liittojen jäsenille aiheuttavat pidentyneet aukioloajat, työvuorojen pätkiminen useaan jaksoon päivän aikana sekä epävarmat työsuhteet. Ilta-, yö ja viikonlopputyö vaativat perheiltä ja lapsilta kohtuutonta joustavuutta.
Työelämän on nyt aika joustaa lapsiperheiden hyväksi. SAK:n palvelualojen neuvottelukunta haastaa työnantajat, poliitikot ja viranomaiset kevään aikana keskusteluun löytämään ratkaisuja todellisen tasa-arvon edistämiseksi suomalaisilla työmarkkinoilla.
Lisätietoja
Maj-Len Remahl, SAK:n palvelualojen neuvottelukunnan puheenjohtaja, puh. 050-555 0831