Irtisanomisuhan kärki kääntynyt – suurin riski palvelualoilla

Irtisanomisuhka kosketti vuoden alkupuoliskolla eniten yksityisten palvelualojen työntekijöitä. SAK:n työ- ja elinkeinojohtaja Matti Tukiainen arvioi syyksi heikentyneen viennin ja ostovoiman.
30.06.2014 06:40
SAK
Matti Tukiainen

– Viennin heikentyminen heijastuu yksityisiin palveluihin viiveellä. Pitkittynyt taantuma on tehnyt ihmisistä epävarmempia, jolloin esimerkiksi ravintola-, matkailu- ja kauneudenhoitoalan palveluja käytetään aiempaa vähemmän.

SAK:n julkaisemat yt-tilastot osoittavat, että irtisanomisuhka koski alkuvuonna kaikkiaan noin 54 300 työntekijää, mikä on noin 5 500 edellisvuotta enemmän. Sen sijaan irtisanottujen määrä laski noin tuhannella. Työntekijöitä oli kesäkuun loppuun mennessä irtisanottu noin 5 500.

Palvelualojen lisäksi irtisanomispaineet ovat kasvaneet kuljetuksen ja varastoinnin toimialoilla. Aiempien vuosien tilastoykkönen teknologiateollisuus on niiden jälkeen kokonaisuudessa kolmas, kun yhteen lasketaan yt-neuvottelujen alaiset ja niissä ilmoitetut vähennystarpeet.

– Yt-neuvottelujen lisääntyminen kuljetuksessa ja varastoinnissa viittaa tuonnin vähentymiseen ja mahdollisesti viennin kasvun hitauteen. Ostovoiman heikentyminen vaikuttaa molempiin, Tukiainen toteaa.

Suurimmat irtisanojat olivat alkuvuonna Itella (855), Fenestra (355) ja LähiTapiola (244). Kesko on irtisanonut 200 työntekijää, joiden lisäksi se on ilmoittanut vähentävänsä yhteensä 235 työntekijää.

Yt-neuvottelujen alaisia työntekijöitä oli alkuvuodesta eniten Itellassa (9 033), Stockmannilla (4 830), Wärtsilässä (3 600), Lemminkäisessä (3 000) ja Finnairilla (2 350).

Lomautusten käyttö on vähentynyt aikaisempiin vuosiin verrattuna. Alkuvuonna yt-neuvotteluissa 25 prosentissa päädyttiin lomautuksiin, kun aikaisempina kahtena vuotena vastaava luku on ollut noin 35 prosenttia.

Tukiainen korostaa, että osaavasta työvoimasta on viisasta pitää kiinni, kouluttaa henkilöstöä ja turvautua lomautuksiin irtisanomisten sijasta.

– Työllisyys kääntyy parempaan suuntaan vasta, kun vienti alkaa kunnolla vetää ja usko tulevaisuuteen kohenee. Uuden hallituksen kasvu- ja työllisyyspanostuksen rivakka toimeenpano antaa tähän hyvän pohjan.

Tilastot
Irtisanomisia, lomautuksia ja yt-neuvotteluja 2014
Yt-neuvottelujen kuukausivertailut 2013–2014
 

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.