Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Irtisanomisten välttäminen ja …

Uutinen

Irtisanomisten välttäminen ja työllisyysasteen nostaminen edellyttävät laajaa toimenpidekokonaisuutta

Kuva: Ville Juurikkala.

Tavoitteisiin ei päästä silmänkääntötempuin

SAK:n työmarkkinaseminaari Mustion linnassa 26.8.2003

SAK on valmis tukemaan hallituksen työllisyystavoitteita ja osallistumaan hallitusohjelman mukaiseen kolmikantaiseen yhteistyöhön. Hallitusohjelman työllisyyspolitiikka on oikeansuuntaista ja perustuu laaja-alaisuuteen sekä yhteistyöhön. SAK uskoo hallituksen suhtautuvan työllisyyden hoitoon vakavasti, eikä se ole sortunut esityksissään populistisiin silmänkääntötemppuihin. Silmänkääntötemppuja esittävien tahojen mielessä tuntuu olevan vain eläkepaketin avaaminen, työttömyysturvan leikkaaminen ja työttömien nöyryyttäminen.

Suomessa työllisyysaste on saatava nousemaan, jotta selviydymme edessä olevasta työelämän suuresta sukupolvenvaihdoksesta ja voimme turvata hyvinvointiyhteiskunnan rahoituspohjan. Tämä edellyttää pitkäjänteisyyttä ja yhteistyötä. Suomessa talouden perusasiat ovat kunnossa kunhan kansainvälinen talouden epävarmuus poistuu.

Suomen työllisyysasteen nostamisen ajankohtaiset rakenteelliset uudistukset aloitettiin sosiaalipaketilla ja tuoreella suurella eläkeuudistuksella. Työuran loppupään sosiaaliturvan perusteet uudistettiin. Yhteinen tavoite oli, että keskimääräinen eläkkeellejäämisikä saataisiin nousemaan asteittain 2-3-vuodella. Nyt on keskityttävä työurien pidentämiseen niiden alkupäästä. Mikäli työllisyysastetta halutaan aidosti nostaa on myös vakavasti kiinnitettävä huomiota työssäjaksamisen tukemiseen. Tässä on jo saavutettu tuloksia mm. työn ja perhe-elämän kestävämpää yhteensovittamista parantavilla uudistuksilla. Johdonmukaista linjaa työllisyysasteen nostamiseksi on jatkettava.

SAK tuo ajankohtaiseen työllisyyskeskusteluun 17-kohtaisen harkitun esityskokonaisuuden yhteistyössä tehtäviksi työllisyystoimiksi. SAK:n esitykset jakautuvat uusia irtisanomisia ehkäiseviin nopeavaikutteisiin toimiin ja pitkäjänteiseen työllisyyspolitiikkaan. Näiden toimien avulla käsillä oleva irtisanomisaalto voidaan kääntää uudeksi nousuksi ja toisaalta luoda pitkäjänteisesti edellytyksiä työllisyysasteen nostamiseksi.

SAK:n esitykset liittyvät talouskasvun vauhdittamiseen, irtisanomisten ehkäisemiseen, opiskelun ja työhön siirtymisen nopeuttamiseen, työssäpysymisen tukemiseen ja verotuksen rakenteiden uudistamiseen. SAK esittää mm. yhteistoimintalain uudistamista, vajaakuntoisten työllistymisen parantamista ja nuorten yhteiskuntatakuun toteuttamista. Veroratkaisuissa lähtökohtana on oltava, että ne tukevat työllisyyttä ja ovat oikeudenmukaisia. SAK kiirehtii myös pääoma- ja yritysverotuksen uudistamista osana toimenpidekokonaisuutta.

Samalla kun suurissa EU-maissa kamppaillaan alijäämäongelmien ja eläkkeitä koskevien riitojen kanssa, voidaan Suomessa keskittyä työllisyysasteen nostamisen kannalta olennaisiin asioihin yhteistyössä. SAK odottaa kansliapäällikkö Markku Wallinin johtamalta tupotyöryhmältä lokakuussa merkittäviä uudistuksia, joilla uusia irtisanomisia voidaan ennakolta ja pitkäjänteisesti ehkäistä.

Muistio: Näkemyksiä keskusteluun työllisyysasteen nostamisesta. Puheenvuoro 7/2003 (pdf)