Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Irtisanomiset vähenivät, pitkä…

Uutinen

Irtisanomiset vähenivät, pitkäaikaistyöttömyys kasvoi

Janne Metsämäki

Irtisanomisten ja yt-neuvottelujen määrä kääntyi selvään laskuun tänä vuonna. Ennätyshuonona vuonna 2009 työntekijöitä irtisanottiin lähes 20 000, kuluneena vuotena 8 700. Myös yt-neuvottelut koskivat aiempaa harvempaa, 59 000 työntekijää viime vuoden huiman 195 000 sijaan. Luvut ovat kuitenkin yhä merkittävästi suurempia kuin ennen taantumaa vuonna 2007. SAK:n keräämät tiedot perustuvat pörssitiedotteisiin ja muihin julkisiin lähteisiin.

Myönteisestä työllisyyskehityksestä huolimatta pitkäaikaistyöttömien määrä jatkaa kasvuaan. Yli vuoden työttömänä olleiden määrä on kasvanut viime vuodesta lähes kolmanneksella. SAK on kehityksestä erittäin huolissaan.

– Näyttää siltä, ettei 1990-luvun lamasta ole osattu ottaa opiksi. Pitkäaikaistyöttömyyden kasvu pitäisi pysäyttää viimeistään nyt. Ihmisiä ei saa päästää syrjäytymään, SAK:n elinkeinoasioiden päällikkö Janne Metsämäki sanoo.

SAK vaatii seuraavalla vaalikaudella merkittäviä lisäyksiä työllistämistoimiin. Etenkin pitkäaikaistyöttömille tulee tarjota koulutusta, palkkatuettua työtä tai työharjoittelumahdollisuuksia. Työvoimapolitiikassa pitää huomioida työttömien erilaiset tilanteet ja palveluita on tarjottava kattavasti.

– Talouden lievä noususuhdanne ei poista aktiivisen työvoimapolitiikan tarvetta, Metsämäki muistuttaa.

Investoinnit ovat taantuman jälkeen pysytelleet monilla aloilla vähäisinä.

– Yrityksiltä toivoisi nyt uusia investointeja, jotta talous saataisiin kestävään kasvuun ja työllisyys paranemaan, Metsämäki sanoo.

Suurimpia irtisanojia vuonna 2010 olivat UPM-Kymmene (1 046 työntekijää), Eniro (505), STX Finland (430, yt-neuvottelut käynnissä). Lomautuksia nähtiin etenkin teollisuudessa, jossa tapahtui myös yli puolet irtisanomisista (noin 5100). Palvelualoilla irtisanomisia oli noin 2 900 ja yt-neuvottelujen piirissä runsaat 15 000 työntekijää.