Irakin miehittäjät eivät ole kumonneet ay-toiminnan kieltoa

02.12.2003 15:38
SAK
Irakissa on yhä voimassa laki, joka kieltää ay-toiminnan valtaosassa työpaikkoja.

Runsaat puoli vuotta Saddam Husseinin hallinnon kaatumisen jälkeen Irakissa on yhä voimassa laki, joka kieltää ay-toiminnan valtaosassa työpaikkoja. Määräys on peräisin vuodelta 1987, jolloin Hussein määritteli valtion yhtiöiden työntekijät virkamiehiksi. Se merkitsi työntekijöiden suurelle enemmistölle ammatillisen järjestäytymisen, kollektiivisen työehtotoiminnan ja lakkoilun kieltoa. Tuoreen arvion mukaan ay-toiminnan kielto koskee 70 prosenttia palkansaajista.

Kansainvälinen työjärjestö ILO ja useat muut tahot Irakissa ja sen ulkopuolella ovat vaatineet miehityshallintoa kumoamaan työntekijöiden oikeuksia vakavasti rajoittavan lain, mutta nykyiset vallanpitäjät ovat torjuneet vaatimukset. Samanaikaisesti miehityshallinto valmistelee valtiollisten yritysten yksityistämistä. Ay-oikeuksien puuttuminen heikentää vaarallisesti työntekijöiden mahdollisuuksia puolustaa oikeuksiaan yksityistämisprosessissa.

Miehittäjät ovat päättäneet, että ulkomaisilla sijoittajilla on öljyteollisuutta lukuun ottamatta oikeus kilpailla yksityistettävien laitosten 100-prosenttisesta omistuksesta.

Demokratian palauttamisen nimissä Irakia hallitsevat miehittäjät eivät ole pitäneet lupaustaan parantaa työtätekevien ansiotasoa. Valtaosa palkansaajista ansaitsee noin 50 euroa kuukaudessa, mikä on samalla tasolla kuin Husseinin hallinnon loppuaikoina. Elintaso on kuitenkin laskenut, koska uudet vallanpitäjät ovat lopettaneet Husseinin aikana palkkaa merkittävästi täydentäneitä ruoka-, asumis- ja muita tukia.

Tiedot työttömyyden laajuudesta vaihtelevat, mutta usean lähteen mukaan jopa yli puolet työvoimasta on työttömänä. Lukuisten valtiollisten tehtaiden, laitosten ja organisaatioiden työ on keskeytetty tai lopetettu. Samanaikaisesti toimeksiantoja miehityshallinnolta saaneet ulkomaiset yhtiöt ovat tuoneet muista maista Irakiin työvoimaa.

Ay-toiminnan ja lakkoilun kiellosta huolimatta usean työpaikan työntekijät ovat organisoineet työtaisteluita parempien palkkojen puolesta.

Ajankohtaista Suomen ulkopuolelta toimittanut

Keskeiset lähteet

David Bacon: Saddam's labor laws live on, Progressive-lehti, joulukuu 2003 (www.progressive.org/dec03/bac1203.html)

Ewa Jasiewicz: The working class is on fire, U.S. Labor against the War, 28.11.2003 (www.uslaboragainstwar.org/news/news.php?news_id=2366)

Alan Maass: Iraq - workers resist US ban on unions, Green Left Weekly, 5.11.2003 (www.greenleft.org.au/back/2003/560/560p15.htm)

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.