Intian ay-keskukset suunnittelevat yleislakkoa

13.01.2004 12:50
SAK
Intian ay-keskukset suunnittelevat yleislakkoa

Intian suurimmat ammatilliset keskusjärjestöt aikovat järjestää maanlaajuisen yleislakon helmikuun 24. päivänä. Sillä arvostellaan maan hallituksen kyvyttömyyttä vaikuttaa korkeimpaan oikeuteen julkisen sektorin työntekijöiden lakko-oikeutta koskevassa kiistassa.

Seitsemän ay-keskusta pyrkii yhteisellä esiintymisellään myös vaikuttamaan pääministerin Atal Bihari Vajpayeen hallituksen talouspolitiikkaan. Järjestöt vastustavat tuotantolaitosten sulkemisia ja yksityistämisiä, jotka ovat johtaneet joukkoirtisanomisiin. Vaikka talous on kasvanut kuuden seitsemän prosentin vuosivauhdilla, köyhyys ja työttömyys ovat lisääntyneet, ay-keskukset syyttävät vallanpitäjiä.

Intiassa ammatillisten keskusjärjestöjen kirjo heijastaa maan puoluerakennetta, mutta pääministeri Vajpayeen hindunationalistisen BJP-puolueen vaikutusvalta ay-liikkeessä on vähäinen. Vastaavasti ay-liikkeellä on niukasti suoria kanavia vaikuttaa BJP:n politiikkaan.

Vajpayee ilmoitti maanantaina 12.1. haluavansa, että parlamenttivaalit järjestetään jo huhtikuun lopulla, viisi kuukautta etuajassa. Pääministeri uskoo saavansa yhdessä liittolaistensa kanssa murskavoiton. Näköaloja ovat kirkastaneet Intian ja sen arkkivihollisen Pakistanin johtajien keskusteluyhteyden elpyminen sekä vuosikausiin paras sato. Joka toisen intialaisen - puolen miljardin kansalaisen - toimeentulo on tiivisti sidoksissa vuoden satotulokseen.

Edellisissä parlamenttivaaleissa Vajpayeen BJP-puolue esiintyi oikeistopopulistisesti talouden uusliberalistisia uudistuksia vastaan. Nyt hallituskoalitio kosiskelee ylempien sosiaaliryhmien suosiota jatkamalla talouden liberalisointia. Äskettäin hallitus alensi tuontiautojen ja -tietokoneiden veroja noin miljardin euron arvosta sekä kevensi kotimaanlentojen verotusta.

Juuri tällä hetkellä ay-liikkeen mahdollisuudet vaikuttaa voimiensa tunnossa olevan BJP:n ja sen liittolaisten seuraavien kuukausien linjauksiin eivät vaikuta lupaavilta. Vaikeuksissa ovat myös tappioita viimeaikaisissa osavaltiovaaleissa kärsineet oppositiopuolueet, kuten entinen valtapuolue Kongressi sekä kommunistien kaksi pääsuuntaa. Niitä lähellä olevat ay-organisaatiot ovat keskeisiä voimia yleislakkoa suunnittelevassa rintamassa.

Ajankohtaista Suomen ulkopuolelta toimittanut

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.