Intialaisyhtiö uhkaa kansainvälisellä pidätysmääräyksellä työoloja arvostelleita järjestöjä

23.11.2007 15:50
SAK
Clean Clothes -kampanjan kuvitusta

Intialainen vaatetusyhtiö Fibre & Fabrics International (FFI) uhkaa kansainvälisellä pidätysmääräyksellä järjestöjä, jotka ovat arvostelleet yhtiön Bangaloren tehtaiden työoloja. Kansainvälisen Clean Clothes -kampanjan hollantilainen koordinaattori Esther de Haan ja hänen kollegansa on haastettu Intiassa oikeuteen, samoin kampanjan nettisivujen ylläpitäjä sekä hollantilainen laajakaistaoperaattori.

Intialaisyhtiö on onnistunut nostamaan vaiennuskampanjansa erittäin korkealle tasolle, sillä "väärää tietoa levittävistä eurooppalaisista järjestöistä" on valitettu virallisesti sekä Hollannin kuningattaren johtamalle ministerivaltuuskunnalle että ministeri Paavo Väyrysen johtamalle suomalaisvaltuuskunnalle.

FFI-yhtiön tehtaat valmistavat farmareita mm. Euroopan markkinoille. Puolet yhtiön tuotannosta ostaa hollantilainen vaateketju G-Star. Sen nuorisomuotia myyvät Suomessa Spirit Store ja JC -ketjujen myyntipisteet 14 paikkakunnalla.

FFI-yhtiö haastoi intialaiset ammattiliitot ja niiden kansainväliset tukijat oikeuteen, kun näiden teettämä tutkimus paljasti vakavia puutteita FFI:n Bangaloren tehtaiden työoloista. Kansainväliset ammattiliitot ja ihmisoikeusjärjestöt ovat tuominneet operaation räikeäksi yritykseksi rajoittaa työntekijöiden ihmisoikeuksia ja sananvapautta.

Suomessa Clean Clothes -kampanjan koordinaattorina toimii ammattiliittojen solidaarisuuskeskus SASK. SASK on julkaissut nettisivuillaan intialaista FFI-yhtiötä koskevan tutkimusraportin ja tapauksen keskeistä aineistoa. SASKin sivujen linkkien kautta voi myös lähettää vastalauseviestin Intian pääministerille.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.