IMF: Vahvat ammattiliitot lisäävät taloudellista tasa-arvoa

Ammattiyhdistysliikkeen heikkeneminen johtaa yhteiskunnallisen eriarvoisuuden lisääntymiseen, kertoo Kansainvälinen valuuttarahasto IMF tuoreessa tutkimuksessaan. Valtioissa, joissa palkansaajaliikkeen asema on heikko, on myös kasvavat tuloerot.
20.03.2015 13:48
SAK
Maailman ay-liikkeen kattojärjestö ITUC ajaa toimeentulon takaavaa palkkaa työnteijöille.

Valuuttarahaston tutkijat Florence Jaumotte ja Carolina Osorio Buitron tarkastelivat tulojen kehitystä kolmen viime vuosikymmenen ajalta kehittyneen talouden maissa.

Eniten ansaitsevalla kymmenellä prosentilla tulot olivat kasvaneet merkittävästi enemmän kuin muiden. Tutkijat löysivät ”vahvoja todisteita” sille, että tämä kehitys kävi käsi kädessä ammatillisen järjestäytymisen vähenemisen kanssa.

– Ammattiliitoilla on ollut historiallisesti tärkeä rooli sosiaalisten ja työelämän oikeuksien aikaansaamisessa. Liittojen heikkeneminen saattaa johtaa vähäisempään tulojen tasoittamiseen ja korkeampaan nettotulojen eriarvoisuuteen, kertovat tutkijat IMF:n Finance & Development -julkaisussa.

– Mikäli liittojen heikkeneminen vähentää pieni- ja keskituloisten työläisten tuloja, se lisää vääjäämättä yritysjohtajien tuloja ja osakkeenomistajien osinkoja.

Paremmat palkat eivät tuo työttömyyttä

Tutkijat Jaumotte ja Osorio Buitron selvittivät myös vahvojen liittojen merkitystä työllisyydelle.

Moni taloustieteilijä näkee parempien palkkojen johtavan työttömyyteen samalla, kun ne pitävät alimmat palkat markkinahintaa korkeammalla. Tälle väittämälle ei löydy juurikaan näyttöä kehittyneiden talouksien toimivista järjestelmistä, tutkijat kertovat.

He ehdottavat, että hallitusten on syytä toimia, mikäli suurituloisimpien tulot kasvavat enemmän kuin valtion tuottavuus nousee.

Hallitukset voivat varmistaa, että kaikki voivat vaikuttaa ylimmän johdon tuloihin. Ne voivat myös luoda selkeämmin tulokseen liittyviä palkkasopimuksia erityisesti finanssisektorille sekä tukea työehtosopimusten solmimista.

Heikki Jokinen
 

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.