ILOn Ryder muistutti neuvotteluoikeuksista

Lakko-oikeutta ja standardeja kyseenalaistetaan. ILOn pääjohtaja Guy Ryder ihmettelee, että ILO on joutunut kohtaamaan näitä haasteita juuri Euroopassa.
30.09.2015 14:46 karhu admin
ILOn pääjohtaja Guy Ryder muistutti oikeudesta neuvotella kollektiivisesti työehtosopimuksista.

− Olen kuunnellut kollegoja Suomesta, Briteistä ja Kreikasta. He ovat kertoneet viimeisimmistä haasteistaan. Ymmärrän, että heillä on vaikea tilanne ratkaistavana.

EAY:n edustajakokouksessa puhunut Ryder totesi, että vuoropuhelu voi perustua vain vahvaan sitoutumiseen työehdoista neuvoteltaessa.

Kansainvälisen työjärjestön pääjohtaja Guy Ryder kertoi noin vuosi sitten käydessään Suomessa olevansa suomalaisen neuvottelukulttuurin suuri ihailija. Nyt hän on joutunut jonkin verran pettymään, sillä hän nosti puheessaan vahvasti esille oikeuden neuvotella kollektiivisesti työehtosopimuksesta.

Myös EAY:n pääsihteerin tehtävät jättävä Bernadette Ségol mainitsi puheenvuorossaan suomalaisen ay-väen järjestämän mielenosoituksen ja hän pyysi kokousväkeä aplodeeraamaan suomalaisen ay-liikkeen tueksi.

Talouskriisi tekosyynä

ILOn pääjohtaja Ryder toi esille, että EAY:n jo vuoden 2003 Prahan kokouksen julkilausumassa varoitettiin talouskriisistä, josta tulisi tekosyy hajottaa hyvinvointivaltioita. Se oli hyvin tulevaisuuteen katsova julkilausuma, eikä EAY tiennyt, mihin se johtaa.

− Nyt Euroopalla on tuskallisia kokemuksia. Eurooppa ei voi eristäytyä. Rajoille rakennetut muurit ja aidat eivät muuta tilannetta. Sama pätee talouspolitiikkaan, muistutti Ryder.

Ryder korosti, että ILOn ja EAY:n kovaa ydintä on puolustaa kansainvälisiä oikeuksia, vaikka solidaarisuus ei juuri nyt näytä olevan muidossa.

Aino Pietarinen, Pariisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.