ILO:n Kari Tapiola: Ei työelämänormeja WTO:n toimivaltaan

05.08.2003 11:06
SAK
Kari Tapiola. Kuva: Sanna Rytkönen.

Kansainvälisen työjärjestön ILO:n toimitusjohtaja Kari Tapiola toivoo, että Maailman kauppajärjestö WTO ei haalisi työelämäoikeuksia toimivaltansa piiriin. "WTO:n tulisi ottaa päätöksissään huomioon ILO:n perusoikeuksien julistus sen sijaan, että se laajentaisi toimikenttäänsä. ILO toimii tehokkaasti työelämän normien laajentamiseksi ja vahvistamiseksi."

ILO:n perusoikeuksien julistus kirjaa neljä työelämän perusoikeutta, eli ammatillisen järjestäytymisen oikeudet, lapsi- ja pakkotyövoiman käytön kielto sekä syrjinnän kielto. "Kun WTO perustamisvuotenaan 1994 torjui työntekijäjärjestöjen ehdotuksen työelämänormien sisällyttämisestä kaupan ehtoihin, pallo heitettiin ILO:lle. Perusoikeuksien julistus on osoitus kansanvälisen yhteisön toimivasta yhteistyöstä työntekijöiden oikeuksien turvaamiseksi."

Integraatio puuttuu

WTO:n piirissä on aika ajoin keskusteltu nk. sosiaalilausekkeesta, jonka mukaan jäseniksi pääsisivät vain ne maat, jotka kunnioittavat työntekijöiden oikeuksia. ILO:n Kari Tapiola kuitenkin suhtautuu ehdotukseen nihkeästi. Työntekijöiden oikeudet pitäisi ottaa huomioon sovittaessa maailmankaupasta, mutta kansainvälisiltä organisaatioilta puuttuu jaettu näkemys siitä, mihin suuntaan kaupan rakenteita pitäisi kehittää ja miten työelämän oikeudet turvataan muuttuvassa järjestelmässä. "Kaupan- ja työelämän normit eivät ole tarpeeksi integroituneita. Tällä hetkellä poliittinen järjestelmä ei kykene tehokkaaseen yhteistyöhön työelämän normien sisällyttämiseksi kaupan ehtoihin. Siltä puuttuu yhteiset tavoitteet."

Yhteistyö hakusessa

"Kansainvälisten organisaatioiden toiminnan yhdistäminen on vaikeaa. Kuitenkin liittymäpintoja löytyy jo nyt. Kansainvälisen järjestelmän on etsittävä keskinäisiä yhteyksiä ja tavoiteltava yhteisiä päämääriä", Tapiola toivoo. Mielenkiintoista onkin seurata, kykenevätkö Maailman kauppajärjestö ja ILO yhdistämään tavoitteensa ja luomaan järjestelmän, jossa kauppajärjestö toimii työelämänormien turvaajana. Kari Tapiola ei kuitenkaan siihen usko. " Näköpiirissä olevana aikana ei ole oletettavissa, että poliittinen yhteishenki löytyisi. Tästä syystä en halua, että WTO hallinnoisi työelämän oikeuksia."

Paula Sallinen

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran ulkoasiainministeriön kehitysyhteistyön verkkojulkaisussa
28.7.2003.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.