Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset ILOlle suunnitelma siirtolaisu…

Uutinen

ILOlle suunnitelma siirtolaisuuden epäkohtien torjuntaan

Kalle Räisänen

ILO korostaa työntekomaan vastuuta siirtotyöläisten kohtelusta

YK:n työjärjestö ILO hyväksyi kesäkuussa Genevessä pidetyssä konferenssissa laajaan suosituksenomaisen toimenpideohjelman siirtolaisuuteen liittyvien ongelmien torjuntaan. Konferenssiin osallistunut SAK:n lakimies Kalle Räisänen uskoo, että ILOn suosituksilla on myöhemmin hyvät mahdollisuudet kehittyä myös jäsenmaita sitoviksi sopimuksiksi.

– ILOn suositukset tuovat siirtolaisuuspolitiikkaan uudenlaisen lähestymistavan, jonka lähtökohtana on siirtolaisten oikeudet, ei vain hallitusten sääntelykeinot siirtolaisuusilmiölle, Räisänen sanoo. Toimenpideohjelmalla halutaan varmistaa, että niin kansainväliset standardit kuin kansallinen työlainsäädäntö ja sosiaaliset laitkin suojaavat myös siirtotyöläisiä.

Suuri osa maailman siirtolaisuudesta liittyy tavalla tai toisella työhön. Taloudellisesti aktiivisia siirtolaisista on noin 86 miljoonaa, eli lähes puolet.

– Toisin kuin länsimaissa usein ajatellaan, suurin osa siirtolaisuudesta tapahtuu niin sanottujen kehittyvien maiden välillä, Räisänen sanoo. Työhön ulkomaille voivat ajaa myös muut syyt kuin työpaikkojen puute omassa maassa. Syrjintä sekä epävakaat ja väkivaltaiset olot ovat tavallisia syitä työnhakuun oman maan ulkopuolelta.

Työperäinen siirtolaisuus on ikivanha ilmiö. Sen on yleensä havaittu olevan työllisyyden, talouskasvun sekä tuotannon kehittymisen kannalta myönteinen asia.

ILOn toimenpidesuositukset tunnustavat kuitenkin myös siirtolaisuuden ongelmat. Sosiaalisissa oikeuksissa ja ammattiyhdistysoikeuksissa on puutteita monessa maassa. Siirtolaisten kohtalona on usein ”nälkäpalkka” ja huonot työskentelyolosuhteet. Kaukana kotoa oikeuksiaan on usein vaikea vaatia ja puolustaa. Tämän vuoksi ILO korostaakin työskentelymaiden velvollisuutta kohdella siirtotyöläisiä tasavertaisesti.

– Tasa-arvoisten työ- ja yhteiskuntaolojen saavuttaminen on suurelta osin hallitusten toimenpiteiden varassa. Oikeudet eivät tarkoita mitään, elleivät hallitukset sitoudu niitä aktiivisesti toteuttamaan ja takaamaan, Räisänen toteaa.

ILOn pressimateriaalia aiheesta
http://www.ilo.org/public/english/bureau/inf/pr/2004/31.htm
http://www.ilo.org/public/english/bureau/inf/pr/2004/32.htm
http://www.ilo.org/public/english/bureau/inf/pr/2004/19.htm

Lisätietoja

Lakimies Kalle Räisänen, puh. 040 849 6567