ILO: Työelämään osallistuu 1,2 miljardia naista

08.03.2007 09:14
SAK
ILO:n materiaalia kansainvälisenä naistenpäivänä 2007

Naisten asemassa työelämässä ei ole tapahtunut kymmenessä vuodessa suuria muutoksia. Tämä käy ilmi verrattaessa Kansainvälisen työjärjestön ILO:n tuoretta selvitystä järjestön kymmenen vuotta sitten julkaisemiin arvioihin.

"Huolimatta eräistä edistysaskeleista aivan liian moni nainen toimii yhä kehnoimmin palkitsevissa tehtävissä, joissa sosiaaliturva on vähäinen tai olematon ja epävarmuus suurta", ILO:n pääjohtaja Juan Somavia toteaa.

Vuonna 2006 työmarkkinoilla joko työtä tehden tai aktiivisesti työtä etsien oli 1,2 miljardia naista, mikä on enemmän kuin koskaan aiemmin. Naisten osuus koko työvoimasta pysyi noin 40 prosentissa. Eräillä alueilla naisten osuus työvoimasta aleni sen seurauksena, että opiskeluun keskittyneiden naisten määrä kasvoi.

Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa vain kaksi naista kymmenestä osallistuu työelämään. Kymmenessä vuodessa naisten ja miesten työllisyysasteen ero pieneni maapallon useimmissa osissa. Itä-Aasiassa se kuitenkin kasvoi ja Saharan eteläpuolisessa Afrikassa pysyi ennallaan.

Palveluala ohitti vuonna 2005 maatalouden naisten suurimpana työllistäjänä. Viime vuonna 42,4 prosenttia naistyövoimasta toimi palvelualan tehtävissä, 40,4 prosenttia maataloudessa ja 17,2 prosenttia teollisuudessa.

Palkkatyön osuus naisten työnteon muodoissa kasvoi kymmenessä vuodessa 42,9 prosentista 47,9 prosenttiin. "Siirtyminen avustavan perheenjäsenen ja itsensä työllistävän roolista palkkatyöntekijäksi merkitsee monelle naiselle merkittävää vapauden ja itsemääräämisoikeuden lisäystä", ILO toteaa.

Vuonna 2004 ILO arvioi, että naisten osuus maailman työtätekevistä köyhistä on noin 60 prosenttia. Työtätekevien köyhien on tultava toimeen 0,75 eurolla tai vähemmällä päivässä perheenjäsentä kohti. Järjestön mukaan tilanne ei ole vuoden 2004 jälkeen parantunut.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.