ILO kovistelee Indonesian hallitusta puolustamaan sokerityöläisten ay-oikeuksia

21.06.2006 14:37
SAK

Kansainvälinen työjärjestö ILO vaatii Indonesian hallitusta toimimaan maansa sokerityöläisten ay-oikeuksien puolesta. Niitä on poljettu rankasti helmikuusta 2005 lähtien, jolloin sokerin tuotantoketjun paikalliset ay-järjestöt muodostivat yhteisen ammattiliiton FSPM TG:n.

Pian sen jälkeen uuden liiton puheenjohtaja Daud Sukamto erotettiin tekaistuin perustein työpaikastaan Gunung Madu -plantaasilla, joka jalostuslaitoksineen on alan suurin yritys Indonesiassa. Järjestäytyneiden sokerityöläisten vaino on jatkunut siitä lähtien sekä yksityisissä että valtion tuotantoyksiköissä.

Indonesian hallitus ei ole suostunut puolustamaan työläisten perusoikeuksia, vaikka työläisille on osoitettu solidaarisuutta niin Indonesiasta kuin sen ulkopuoleltakin. Kansainvälisellä tasolla tukiliikettä on koordinoinut elintarviketyöläisten ay-federaatio IUF. Sen mukaan indonesialaiset ay-aktiivit ovat vainosta huolimatta jatkaneet sokerintuotannon työväestön organisointia.

Työelämän kansainvälisistä normeista piittaamatta Indonesian hallitus on jopa tukenut sokerityöläisten sortoa lähettämällä poliisivoimia painostamaan järjestäytyneitä työläisiä. Myös Indonesian diktatuurikaudelta peräisin oleva keltainen ay-verkosto on osallistunut vainoon yhteistyössä työnantajien kanssa.

Ajankohtaista Suomen ulkopuolelta toimittanut Juhani Artto
juhani.artto@kaapeli.fi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.