Ihmiskauppa oikeudessa Tanskassa

Syyte ihmiskaupasta pakkotyöhön kaatui oikeudenkäynnissä Helsingørissä. Kaksi siivousyrityksen johtajaa tuomittiin sen sijaan vankeuteen työntekijöidensä hyväksikäytöstä kiskontapykälien perusteella.
30.04.2014 14:18
SAK
Helsingørin oikeuden mielestä ihmiskauppaa koskevat pykälät ovat hankalia

Tuomitut majoittivat romanialaiset työntekijänsä autotalliinsa, joista puuttuivat saniteettitilat. Heillä teetettiin ylipitkiä työpäiviä ja kuukausipalkkaa maksettiin 360–700 euroa käteisenä. Eräissä tapauksissa palkkaa oli maksettu johtajan omalle tilille.

– Autotallissa asui enimmillään vain kahdeksan ihmistä, toinen syytetty puolustautui oikeudessa.

Poliisin mukaan lämmittämättömässä autotallissa asui 12 ihmistä. Kalustuksena olivat patjat lattialla.

Työntekijät joutuivat hankkimaan ruokansa valintamyymälöiden jätteistä.

Toiminta oli jatkunut jo vuosia. Yritys siivosi alihankkijana useiden kuntien kouluja ja päiväkoteja. Työ oli pääosin ilta- ja yötyötä. Eräät työntekijät kertoivat, että he joutuivat hankkimaan ruokansa valintamyymälöiden jätteistä.

Tuomitut ovat isä ja poika. Isä on varhaiseläkkeellä ja poika sai sosiaaliapua. Heillä oli kuitenkin useita kalliita autoja, muun muassa Lamborghini ja Mercedes-Benz. Perhe oli rakennuttanut luksustalon Serbiaan.

Johtajat olivat takavarikoineet työntekijöidensä henkilöpapereita ja uhanneet maastakarkotuksella, mikäli he valittavat oloistaan. Perheen poika oli viillellyt veitsellä erästä naistyöntekijää.

Syyttäjä valittaa tuomiosta

Oikeuden mielestä ihmiskauppaa koskevat pykälät ovat hankalia. Niiden nojalla tuomitsemiseen vaaditaan enemmän näyttöä kuin nyt voitiin osoittaa.

Syyttäjä valittaa tuomiosta. Hän haluaa yhdistää sen toiseen vastaavaan tuoreeseen tapaukseen. Siinäkään ei annettu tuomiota ihmiskaupasta.

Nämä oikeudenkäynnit ovat Tanskassa ensimmäiset, joissa on nostettu syyte ihmiskaupasta muutoin kuin prostituutioon pakottamisena.

Heikki Jokinen

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.