Ihmisarvoisen työn puolesta kaikkialla maailmassa

07.10.2008 11:25
SAK
World Day for Decent Work

Ay-liikkeen toimintapäivä 7. lokakuuta

Tiistaina 7. lokakuuta ay-liike järjestää ympäri maailmaa toimintaa ihmisarvoisen, säällisen työn (decent work) puolesta. Tietoja päivän tapahtumista kokoavalle verkkosivustolle www.wddw.org on rekisteröitynyt ay-järjestöjä 115 maasta.

Päivän teemoissa korostuvat kaikkien maiden työtätekevien etujen, ongelmien ja toiveiden samankaltaisuus. Työllisyydessä ja työsuhdeturvassa on kohentamista, palkalla on tultava toimeen ja työntekijöitä on suojeltava onnettomuusriskeiltä. Työn ja työelämän on rakennuttava kaikkien ihmisten ihmisarvon kunnioittamiselle. Kaikkien on päästävä käsiksi "kunnon hommiin" ja osalliseksi niiden hedelmistä.

Toimintapäivän osanottajia yhdistää vaatimus muuttaa globalisaation suuntaa niin, että globalisaatio alkaa toimia kaikkien hyväksi. Viime vuosina toteutettu globalisaation malli on suosinut toisia ja rangaissut toisia. Kuilu hyvä- ja vähäosaisten välillä on kasvanut.

Aloite mittavan tapahtuman organisoimiseksi säällisen työn puolesta hyväksyttiin Ay-liikkeen maailmanjärjestön ITUC:n perustamiskokouksessa 2006. Toimintapäivän lausunnossaan järjestön pääsihteeri Guy Ryder julistaa, että muutoksen aika on käsillä nyt. Hän vaatii lopettamaan uusliberalistisen politiikan, joka on päästänyt markkinavoimat riehumaan liian vapaasti ja "ajanut meidät lähelle katastrofaalista maailmanlaajuista taantumaa".

Säällisen työn tavoite on ollut näkyvä osa Kansainvälisen työjärjestön ILO:n toimintaa vuodesta 1999 lähtien.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.