Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Ihalainen:Työllisyys budjettir…

Uutinen

Ihalainen:Työllisyys budjettiriihen ykkösasiaksi

SAK varoittaa uudesta raippaverosta

Lauri Ihalainen

Ensi vuoden talousarviossa tärkeintä on tukea finanssipolitiikan keinoin työllisyyttä ja talouskasvun käynnistymistä. Työttömyyttä on torjuttava aktiivisin toimin, sillä se uhkaa kääntyä nousuun. Valtion budjettia ja yrityksiin luotuja puskureita on käytettävä kotimaisen kysynnän ylläpitämiseen.

Hallituksen tulee osaltaan luoda edellytyksiä kokoavalle tuloratkaisulle. Verotuksen osalta liikkumavara tulee edelleen käyttää maltillisesti erityisesti pienipalkkaisten työn verotuksen keventämiseen. Eläkeläisten sairausvakuutusmaksun mahdollista alennusta ei saa siirtää palkansaajien maksettavaksi. SAK varoittaa palkansaajille suunnatusta uudesta raippaverosta, johon palkansaajien sairausvakuutusmaksun yksipuolinen kiristys johtaisi. Sairausvakuutuksen rahoitus on uudistettava kestävälle pohjalle seuraavassa hallitusohjelmassa.

Lomautusten ja irtisanomisten vaihtoehtona on käytettävä koulutusta. Työllistämisrahoja on nostettava ja käynnistettävä aikuisväestön osaamisen nosto- ohjelma. Lisävoimavaroja on suunnattava myös oppisopimuskoulutukseen, josta on saatu hyviä kokemuksia. Asunto- ja korjausmäärärahoja on myös korotettava kohtuuhintaisten asuntojen tarjonnan lisäämiseksi sekä työllisyyden vahvistamiseksi.

Kunnallisten hyvinvointipalvelujen toimivuus ja kehittäminen on varmistettava sisällyttämällä budjettiesitykseen mm. kansallisen terveysprojektin vaatimat lisävoimavarat.

Euroopan unionin lähestyvä laajentuminen kiirehtii työntekijöiden työehtovalvonnan parantamista Talousarvioon on sisällytettävä erityinen määräraha ulkomaalaisten työehtovalvonnan järjestämiseksi.

Lisätietoja:

SAK.n budjettitiimi: Matti Viialainen 040 7606250, Sinikka Näätsaari 040 7312384