Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Ihalainen vetoaa työnantajiin …

Uutinen

Ihalainen vetoaa työnantajiin alakohtaisten ongelmien ratkaisemiseksi (12.3.2000)

Liittokohtainen sopimuskierros on onnistunut tähän asti odotettua paremmin. Palkansaajista noin 90 prosenttia on pääsääntöisesti vuoden kestävien sopimusten piirissä. SAK:n jäsenkunnasta sopimus kattaa 86 prosenttia. Metalli- ja rakennusalalla syntynyt sopimuslinjan avaus mahdollisti tähänastisten sopimusratkaisujen ankkuroimisen samaan kustannusvaikutuslinjaan. Palkkaerot eivät ole revenneet siten, kuin liittokierroksella myös voisi käydä. Näin myöskään edellytykset tulevaisuudessa palata yhteiseen työmarkkinapöytään eivät ole tärveltyneet. Valittu sopimuslinja mahdollistaa palkansaajien ostovoiman tasaisen kasvun ja paranevan työllisyyden.

Merkittävä osa sopimusaloista on kuitenkin vielä vailla ratkaisuja. Useimmilla auki olevista aloista on aidosti sellaisia alakohtaisia kysymyksiä ratkottavana, että niiden purkaminen vaatii vuotta pidempiä sopimusratkaisuja. Tulevan sopimuspolitiikan kannalta ei ole hyväksi jos tämän kierroksen jälkeen ovat edelleen ratkaisematta samat alakohtaiset ongelmat, jotka viime syksynä nousivat esteeksi yhteiselle tuloratkaisulle.

Olen huolissani avoinna olevien alojen nihkeästi edenneistä neuvotteluista. Työnantajapuoli on haaskannut neuvotteluissa tarvittavaa aikaa ammattiliittojen arvostelemiseen. Vetoankin työnantajapuoleen, että se keskittää nyt kaiken tarmonsa luottamuksen ja ratkaisuedellytysten rakentamiseen.