Ihalainen: Solidaarinen palkkapolitiikka tuo naisille parhaat palkankorotukset
Palkkaratkaisun rakenteella eli sen solidaarisuudella on naisten kannalta keskeinen merkitys alkaneella tulokierroksella, sanoo SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen. Hänen mukaansa ratkaisevinta on kaikille samansuuruisena maksettavan yleiskorotuksen osuus palkankorotuksista.
&#;8211 Naisten palkkakehityksen kannalta yleiskorotus on matala-palkka- ja tasa-arvoerää merkittävämpi.
Naisten ja miesten palkkatasa-arvon näkökulmasta on myös tärkeää että yleiskorotus toteutuu vähintään ns. sekalinjaisena, mikä tarkoittaa, että palkankorotukset maksetaan tiettyyn tulorajaan asti senttipohjaisina ja vasta tämän tulorajan yläpuolella prosenttipohjaisina.
– Sekalinja tuo pelkkiä prosenttipohjaisia korotuksia paremmat korotukset pieni- ja keksituloisille palkansaajille, Ihalainen korostaa.
SAK ei ole vielä asettanut ostovoima- ja palkankorotustavoitteitaan alkaneelle tulokierrokselle. Ihalainen kuitenkin korostaa, että järjestö tulee pitämään kiinni solidaarisesta palkkamallista.
SAK:n keskeisiä tavoitteita neuvottelukierroksella on yhteisten pelisääntöjen sopiminen tulospalkkioiden käyttöönotolle työpaikoilla. Ihalaisen mukaan tämä olisi tärkeää myös naisten ja miesten palkkatasa-arvon näkökulmasta.
– Tulospalkkausjärjestelmät ovat huomattavasti yleisempiä teollisuudessa kuin julkisella sektorilla ja palvelualoilla, joilla molemmilla työskentelee paljon naisia. Miehille maksettavat tulospalkkiot ovat lisäksi selvästi suurempia kuin naisille maksettavat. Tulospalkkauksen yleistyminen uhkaakin kasvattaa naisten ja miesten välistä palkkaeroa.
SAK on korostanut, että palkitsemisjärjestelmien on oltava oikeudenmukaisia ja mahdollisimman kattavia. Järjestelmien laadinnassa on aina otettava huomioon myös sukupuolten välinen tasa-arvo.
Osa-aika- ja matalapalkkatyön lisääminen ei ole todellista työllistämistä
Ihalaisen mukaan keskustelua työvoimavaltaisten alojen välillisten työvoimakustannusten alentamisesta leimaa naisten työtä halveksiva sävy.
– Puhutaan matalan tuottavuuden aloista. Käsitteeseen sisältyvä viesti halveksii julkisella sektorilla ja palvelualoilla työskenteleviä naisia ja heidän työtään.
Hallitus on päättänyt toteuttaa työvoimavaltaisten alojen välillisten työvoimakustannusten alentamisen vuoden 2006 alusta. Toteutustapa on kuitenkin vielä auki.
– SAK:lle kustannusten alentaminen käy, jos sen avulla todellakin syntyy lisää työpaikkoja. Pitää kuitenkin huolehtia, että syntyvät työpaikat ovat kokoaikaisia. Malli ei saa myöskään synnyttää tilannetta, jossa ihmiset jämähtävät mataliin palkkoihin koska se on työnantajalle edullisinta, Ihalainen sanoo.
Lue myös
- Tupoilla estetty naisten ja miesten palkkaeron kasvu (taustamuistio)
- SAK:n tasa-arvosuunnitelma ja opas valtavirtaistamiseen (pdf)
- Perhevapaista aiheutuvien kustannusten tasaaminen (taustamuistio, pdf)
Lisätietoja tupo-neuvotteluista osoitteessa www.sak.fi/tupo.