Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Ihalainen esittää välirauhaa p…

Uutinen

Ihalainen esittää välirauhaa paperiteollisuuteen

Puheenjohtaja Lauri Ihalainen Kiljavalla 20.5.2005

SAK:n valtuuston kokous 20.-21.5.2005

– Paperiteollisuuden sopimuskiista on saanut poikkeuksellisen vakavat mittasuhteet. Paperiliitto on ollut koko neuvotteluvaiheen ajan johdonmukainen ja maltillinen korostaen, että paperityöntekijöille kelpaa sama tuloratkaisu kuin muillekin. Ratkaisu, johon kaikki työnantajatahot ovat sitoutuneet &#;8211 paitsi Metsäteollisuus ry. Metsäteollisuustyönantajat ovat siirtyneet yhteistyön politiikasta vastakkainasettelun politiikkaan ja samalla ottaneet – ylimielisin elkein – suomalaisen työmarkkinapolitiikan riidankylväjän roolin itselleen, totesi SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen SAK:n valtuuston kokouksessa Kiljavalla perjantaina.

– Koska työkiista on jumissa ja voi pahimmillaan jatkua pitkään – eikä siitä voi seurata mitään hyvää kenellekään – olisi sovun etsimisen edellytysten rakentamiseksi harkittava uutta lähestymistapaa. Ilmapiiri on kiristymässä ja sovun aikaansaamisen henkiset lukot ovat tiukassa. Nyt tarvittaisiinkin välirauhasopimus osapuolten neuvotteluilmapiirin rakentamiseksi ja sovittelijan johdolla tapahtuvan sovittelutyön turvaamiseksi.

– Ajatuksena on, että tehtailla paiskattaisiin kättä, siirryttäisiin normaaliin päiväjärjestykseen ja otettaisiin lyhyt, syksyyn ulottuva lisäaika pääkiistojen ratkaisemiseksi. Ratkaisun tueksi määriteltäisiin riidan pääkysymyksistä riittävän selkeä tiekartta, toimeksianto, johon syksyyn mennessä tähdättäisiin. Tämä ajatus perustuu siihen yksikertaiseen näkemykseen, että ilmapiiri näin menetellen olisi syksyllä otollisempi aitojen ratkaisujen tekemiselle. Välirauha haastaisi osapuolet ponnistelemaan sovittelijan johdolla sovun aikaansaamiseksi. Toinen tie on jatkaa työnantajan nyt valitsemaa kovaa linjaa ja katsoa kenen kantti ja rahat riittävät.

– On tärkeä korostaa, että paperimiehet eivät ole massiivisessa lakossa vaan työnantaja estää töihin pääsyn työsululla. Työnantaja kantaa siis myös vastuun niistä mittavista taloudellisista menetyksistä, joita heidän toimeenpanemansa pitkä sulku aiheuttaa.

– On arvioitu, että kuukauden sulun kustannukset ovat lähes yhtä suuret kuin säästöt, jotka mahdollisesti kymmenen vuoden aikana kertyisivät, jos työnantajien heikennysesityksiin mm. seisokkiaikojen osalta päädyttäisiin. Kysymys on siis hyvin periaatteellisesta taistelusta. Taloudellisilla seurausvaikutuksilla ei työnantajille tunnu olevan suurta merkitystä. Nyt, sulun alettua, ei työnantajapuolella olla köyhiä eikä kipeitä. Voimien pullistelu perustuu harhakäsitykselle, että paperialalla voidaan toinen osapuoli pelotella selälleen. Näin ei tietenkään tule tapahtumaan. Työmarkkinahistoriassa on riittävästi esimerkkejä siitä, että selkävoittoja ei pidä kummakaan osapuolen koskaan yrittää.

– Työnantajien kannattaisi vielä kerran miettiä toimiensa järkevyyttä myös siitä näkökulmasta, että yhteisen elämän pitäisi tehtailla jatkua tämänkin kiistan jälkeen.

– Valtakunnansovittelija Juhani Salonius on tehnyt arvokasta työtä osapuolten yhteisen sovintopöydän äärellä. Hänen ponnistelujaan sovun aikaansaamiseksi on kaikkien syy tukea. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että kyseessä ei ole normaali sovittelutilanne, kun eivät mitkään välittävät ja kompromissiratkaisua hakevat ideat tunnu kelpaavan työnantajille, ainakaan vielä.

– Paperiliitto on varautunut pitkäänkin taisteluun vaikka ei sitä luonnollisesti toivo eikä tavoittele. Olemme yhdessä Paperiliiton kanssa todenneet, että mikäli tilanne entuudestaan kärjistyy ja pitkittyy, vasta Paperiliiton pyynnöstä ja erikseen liittojen kanssa keskustellen arvioidaan muiden liittojen tukitoimien tarve ja luonne.

SAK esittää EK:lle yhteisiä maahanmuuttopoliittisia linjauksia

– Maaherra Rauno Saaren johdolla valmistellaan parhaillaan Suomelle maahanmuuttostrategiaa, joka tähtää vuoden 2010 jälkeiseen aikaan. Maahanmuuton linjauksista on tarpeen keskustella myös ay-liikkeessä samalla kun huolehdimme arkisessa edunvalvonnassa siitä, että kaikkia työntekijöitä kohdellaan tasavertaisesti. SAK:n jäsenliitoissa on jo yli 11 000 jäsentä, jotka eivät ole syntyperäisiä suomalaisia.

– Suomi tarvitsee työperäisen maahanmuuttopolitiikan linjauksen. Maahanmuuttopolitiikan peruslinjoista tulisi jatkossakin sopia kolmikantaisesti. SAK esittääkin EK:lle keskustelujen aloittamista maahanmuuttopolitiikan peruslinjoista. Työperusteista maahanmuuttopolitiikkaa koskevalla yhteisymmärryksellä olisi varmasti positiivinen vaikutus asenneilmastoon ja se helpottaisi myös mahdollisesti tarvittavia hallituksen ja eduskunnan linjauksia.

Ihalainen kiirehti puheessaan tupossa sovittua tilaajavastuun ja ammattiliittojen kanneoikeuden valmistelua.

– Tilaajavastuulla ja kanneoikeudella pyrimme varmistamaan reilun pelin ja kaikkien oikeudenmukaisen kohtelun suomalaisilla työmarkkinoilla. Tilaajavastuuta ja kanneoikeutta koskeva kolmikantainen valmistelu on aivan alkutekijöissään. Eteneminen näissä kysymyksissä edistäisi varmasti keskinäistä luottamusta ja vaikuttaisi siten epäilemättä myös ay-liikkeen kannanottoihin. Tilaajavastuun ja kanneoikeuden toteuttaminen helpottaisi yhteisymmärryksen hakemista työperäisen maahanmuuton suuntaviivoista mutta myös siirtymäaikalaista ja EU:n palveludirektiivistä.

Kolmikantavalmistelu vanhemmuuden kustannuksista pikaisesti liikkeelle

– Keskiviikkona ministeri Mönkäreelle luovutetun samapalkkaisuusohjelman arvoa lisää se, että työmarkkinajärjestöt ovat siihen yhteisesti sitoutuneet.

– Sama palkka samasta ja samanarvoisesta työstä edellyttää palkkojen vertailtavuutta ei vain saman työnantajan piirissä, vaan pidemmällä aikavälillä myös eri toimialojen ja työnantajien välillä. Mikäli aidosti halutaan edistää ohjelmassa todettuja tavoitteita, on puhdas prosenttipohjainen palkkalinja ristiriidassa palkkatasa-arvon kanssa. Tämä on syytä myös työnantajien muistaa seuraavissa palkkaneuvotteluissa.

– SAK on edellyttänyt, että perhevapaiden kustannuksia rahoitetaan yhteisvastuullisesti kaikkien työnantajien kesken. Oikeudenmukaisuus edellyttää, että oikeus palkalliseen äitiyslomaan ulotetaan myös niille sopimusaloille, joilta se tällä hetkellä puuttuu. SAK:n esitykselle siitä, että vanhemmuuden kustannuksien tasaaminen tulee saada monipuoliseen kolmikantavalmisteluun, on näytetty myös työnantajapuolelta vihreää valoa. Sisältöasioista voimme työnantajien kanssa olla eri linjoilla, mutta työ olisi saatava pikaisesti liikkeelle.

SAK:lainen ay-liike tukee Halosen uudelleenvalintaa

– Eilen saimme kuulla iloisen ja odotetun ilmoituksen: Tasavallan presidentti Tarja Halonen on valmis asettumaan ehdolle koko kansan presidentiksi myös seuraavalle kaudelle.

– Uskon että kansalaisten vahva luottamus presidentti Halosen työhön perustuu tehtävän hyvän hoitamisen ohella hänen vankkaan hyvinvointiyhteiskunnan rakentamiseen perustuvaan arvopohjaansa, välittömyyteen ja ihmisistä välittämiseen. Kuten tunnettua, isossa tehtävässä tarvitaan isoa sydäntä.

– SAK:lainen ay-liike teki kovasti töitä Tarja Halosen valinnan puolesta edellisten vaalien alla. Viestimme täältä SAK:n valtuuston kokouksesta on, että näin teemme innolla edessä olevissa vaaleissakin – kunhan ehdokkuus virallisesti vahvistuu. Presidentti Tarja Halosen uudelleenvalinnan tueksi tarvitaankin laajapohjainen kansanliikekampanja.

Lauri Ihalaisen puhe kokonaisuudessaan

  • Osoitteesta www.sak.fi/valtuusto löytyvät SAK:n valtuuston esittely, kevätkokouksen aikataulu, liittoesitykset valtuustolle ja ajo-ohjeet Kiljavan opistolle. Samaan osoitteeseen kerätään kokouksen aikana mm. lehdistötiedotteet ja referaatteja valtuustossa pidetyistä puheista.