Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Ihalainen: Asuntopolitiikka lu…

Uutinen

Ihalainen: Asuntopolitiikka luisunut liian markkinaehtoiseksi

SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen

SAK:n puheenjohtajan Lauri Ihalaisen mielestä työpaikkojen ja työntekijöiden paremman kohtaamisen parantamiseksi Suomessa etenkin kasvukeskuksissa ja pääkaupunkiseudulla on panostettava huomattavasti enemmän asuntopolitiikkaan.

– Jos halutaan aidosti parantaa työpaikkojen ja työntekijöiden kohtaamista on työmatkapendelöinnin tukemisen lisäksi olennainen asia panostaa asuntopolitiikkaan. Suomesta puuttuu määrätietoinen asuntopolitiikka ja se on luisunut täysin markkinaehtoiseksi ja rämettyneeksi, Ihalainen sanoi keskiviikkona Kaarinassa Partion 100-vuotisjuhlaseminaarissa

Jos Suomessa halutaan tukea työvoiman liikkuvuutta, on Ihalaisen mielestä kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen nopea rakentaminen välttämätöntä.

– Pienipalkkaisilla ei yksinkertaisesti ole muunlaisia mahdollisuuksia asunnon hankkimiseen, vaikka muutoin halukkuutta liikkua työmarkkinoilla olisikin, Ihalainen painotti.

SAK:n puheenjohtajan mielestä työvoiman kohtaanto-ongelmien ratkaisemiseksi yhteiskunnan otetta asuntopolitiikassa on vahvistettava. Vuokra-asuntotuotannon lisääminen toisi Ihalaisen mukaan etenkin nuorille lisää kohtuuhintaisia asuntoja.

– Asuntopolitiikka tulisi nostaa hallituksen ensi viikon budjettiriihessä vahvasti esille. Riihessä on päätettävä konkreettisista toimista, joista seuraisi kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen lisääntyminen.

Ihalainen on erityisen huolestunut nuorten syrjäytymisen riskeistä, jotka liittyvät muun muassa eri opintojen keskeyttämisiin. Hänen mukaansa nuorten yhteiskuntatakuusta on tehtävä entistä aukottomampi, jolla virta pitkäaikaistyöttömyyteen ja muuhun syrjäytymiseen saataisiin katkaistua.